Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vesimiehen tähdistö taivaalla
© Shutterstock
Maailmankaikkeus - Tähdistöt

Vesimies – Näin löydät Vesimiehen tähdistön

TÄHDISTÖOPAS: Vesimies näkyy pohjoisella pallonpuoliskolla lokakuussa ja eteläisellä pallonpuoliskolla keväällä. Etsi Vesimies tähdistöoppaamme avulla ja opi samalla lisää yllämme levittyvästä taivaasta.

Vesimiehen tähdistö

Vesimies, tieteelliseltä nimeltään Aquarius, on yötaivaan 10. suurin tähdistö. Se näkyy lokakuussa pohjoisella ja keväällä eteläisellä pallonpuoliskolla.

Suuresta koostaan huolimatta tähdistö on taivaan himmeimpiä, koska yksikään sen tähdistä ei loista erityisen kirkkaasti.

Vesimies tunnetaan myös nimellä Vedenkantaja. Muinaiset egyptiläiset näkivät tähdistön Niilin jumalan, Hapin, ilmentymänä. Hapi toi elämän veden taivaalle ja maahan.

Kreikan mytologiassa Vesimiehen tähdistö symboloi kaunista nuorukaista, Ganymedesta, joka oli Troijan kuninkaan Trosin poika.

Tarun mukaan Zeus vei Ganymedeen Olympos-vuorelle kaatamaan vettä ja viiniä jumalten laseihin. Tämän työn vuoksi hänestä tehtiin sittemmin kuolematon sijoittamalla hänet tähtitaivaalle.

Vesimiehessä saattaa olla elämää

Vesimiehen tähdistö on astronomien toivemaa, sillä se sisältää paljon galakseja, pallomaisia joukkoja ja planetaarisia sumuja.

Huomiota herättävin sumuista on Helix-sumu, joka sijaitsee noin 700 valovuoden päässä Maasta.

Värikäs tähtisumu on muodoltaan kuin valtava silmä, joka tuijottaa ulkoavaruudesta. Etäisyys sumuun on suhteellisen lyhyt verrattuna kotigalaksimme uusimpien arvioiden mukaan jopa 200 000 valovuoden läpimittaan. Siksi Helix-sumua onkin päästy tutkimaan yksityiskohtaisesti.

Mielenkiintoisinta Vesimiehessä on kuitenkin planeettajärjestelmä Trappist-1, joka sijaitsee 39 valovuoden päässä. Trappist-1:n löytyminen vuonna 2016 herätti huomiota koko maailmassa.

Trappist-1-järjestelmään kuuluu peräti seitsemän eksoplaneettaa, jotka muistuttavat Maata. Etenkin planeettaa Trappist-1e pidetään yhtenä lupaavimmista tunnetuista mahdollisten vieraiden elämänmuotojen esiintymispaikoista.

Trappist-1 Vesimiehen tähdistössä

Vesimiehen tähdistössä noin 39 valovuoden päässä Maasta on Trappist-1-planeettajärjestelmä. Trappist-1-tähteä kiertää seitsemän Maan kaltaista planeettaa. Kolmella niistä voisi tähtitieteilijöiden arvion mukaan hyvinkin esiintyä elämää.

© NASA/JPL-Caltech

Nämä seitsemän planeettaa kiertävät tähteä, joka on vain vähän suurempi kuin Jupiter ja paljon kylmempi kuin Aurinko. Tähden säteilemä valo esimerkiksi on vain 0,05 prosenttia Auringon valosta. Planeetoista kolme kiertää Kultakutrivyöhykkeellä, missä lämpötila mahdollistaa nestemäisen veden esiintymisen pinnalla.

Pian ehkä saadaan vastaus siihen, onko Trappist-1-planeettajärjestelmässä vieraita elämänmuotoja.

James Webb -avaruusteleskooppi laukaistaan tämänhetkisen suunnitelman mukaan avaruuteen lokakuussa 2021. Se on seitsemän kertaa niin suuri kuin sen edeltäjä Hubble, ja yksi sen monista tehtävistä on dokumentoida mahdolliset biologiset elämän merkit Trappist-1-järjestelmän Maan kaltaisilta planeetoilta.

Näin löydät Vesimiehen tähdistön

1 / 6
123456
Vesimiehen tähdistö taivaalla

Kuvassa näet muutamia Vesimiehen tähdistön selkeimmin erottuvista tähdistä.

© Shutterstock

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota