Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lohikäärmeen tähdistö
© Shutterstock
Maailmankaikkeus - Tähdistöt

Lohikäärme – Näin löydät tähdistön

TÄHDISTÖOPAS: Lohikäärmeen tähdistö on saanut nimensä kukistetun monipäisen lohikäärmeen mukaan, ja se on näkyvissä pohjoisella pallonpuoliskolla koko vuoden. Etsi tähdistöoppaamme avulla Lohikäärmeen tähdistö, niin opit taas paljon uutta yllämme levittyvästä taivaasta.

Lohikäärmeen tähdistö

Lohikäärme, tieteelliseltä nimeltään draco, on taivaan 8. suurin tähdistö. Pohjoisella pallonpuoliskolla sen voi nähdä vuoden ympäri.

Tähdistöön liittyy useita myyttejä, mutta yleisin niistä käsittelee Heraklesta ja hänen kahtatoista urotyötään. Kreikan mytologian Herakles tunnetaan myös latinalaisella nimellä Herkules.

Koska Herakles oli syntynyt Zeuksen syrjähypyn seurauksena, Zeuksen puoliso Hera oli vuosia yrittänyt tuhota Herakleen elämän. Eräänä päivänä Hera ajoi Herakleen hulluuskohtaukseen, jonka aikana tämä tappoi puolisonsa, kuninkaantytär Megaran, sekä heidän kaksi lastaan.

Toinnuttuaan ennalleen Herakles pyysi neuvoa oraakkelilta, joka sanoi, että hänen piti sovittaa tekonsa palvelemalla kuningas Eurystheusta 12 vuotta. Jos Herakles pystyisi suorittamaan 12 urotyötä, jotka kuningas hänelle määräsi, hänestä tulisi kuolematon ja hän pääsisi Olympokseen, Kreikan jumalien asuinpaikkaan.

Yksi 12 tehtävästä oli varastaa kultaisia omenoita puista, jotka oli istutettu Zeuksen ja Heran häälahjaksi saamista omenista. Omenoita ei kuitenkaan voinut käydä vain helposti poimimassa. Niitä vartioivat Atlas-titaanin tyttäret, hesperidit, sekä kammottava lohikäärme Ladon, jolla joidenkin tarinoiden mukaan oli peräti sata päätä.

Myytin mukaan Herakles tappoi Ladonin ja Hera nosti kukistetun hirviön kiitokseksi sen palveluksista taivaalle, missä siitä muodostui Lohikäärmeen tähdistö.

Lohikäärme osoitti aikoinaan pohjoisen suunnan

Yksi Lohikäärmeen tähdistön tähdistä, Thuban, oli muinaisessa Egyptissä eräänlainen pohjantähti, koska se sijaitsi tuolloin lähinnä taivaan pohjoisnapaa.

Koska Maa ei ole täydellisen pallon muotoinen, sen pyörimisliike vaihtelee jonkin verran. Tätä ilmiötä kutsutaan pyörimisakselin kiertymiseksi eli prekessioksi, ja se tarkoittaa, että tähtien ja tähdistöjen sijainti muuttuu ajan mittaan. Siksi Thubanin tilalle tuli uusi pohjoisen tähti noin 5 000 vuotta sitten.

Paitsi että Lohikäärme oli aikoinaan tärkeä suunnannäyttäjä, sen tunnusmerkkeihin kuuluvat myös lukuisat tähtisumut ja galaksit. Yksi tähdistön tunnetuimmista tähtisumuista on Kissansilmäsumu. Sen rakenteet ovat monimutkaisimpia, mitä koskaan on havaittu.

Kissansilmäsumu Lohikäärmeen tähdistössä

Kissansilmäsumu sijaitsee Lohikäärmeen tähdistössä. Sen löysi brittiläinen tähtitieteilijä William Herschel vuonna 1786.

© Shutterstock

Näin löydät Lohikäärmeen tähdistön

1 / 7
1234567
Lohikäärmeen tähdistö

Kuvassa näet joitakin Lohikäärmeen tähdistön selkeimmin erottuvista tähdistä.

© Shutterstock

Löydätkö Pohjantähden? Etsi oppaamme avulla ikoninen tähti yötaivaalta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota