Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

tahdisto-leijona
© Shutterstock
Maailmankaikkeus - Tähdistöt

Leijona – Näin löydät Leijonan tähdistön

TÄHDISTÖOPAS: Leijonan tähdistö on 12. suurin kaikkiaan 88:sta virallisesta tähdistöstä. Leijonan voi nähdä pohjoisella pallonpuoliskolla tammikuusta kesäkuuhun. Etsi Leijonan tähdistö tähdistöoppaamme avulla ja opi lisää yllämme levittyvästä tähtitaivaasta.

Leijonan tähdistö

Leijonan tähdistö on taivaan 12. suurin tähdistö ja yksi vanhimmista tähdistöistä.

Samoin kuin monen muun kreikkalaisen tähdistön myös Leijonan tähdistön tarina on peräisin Mesopotamiasta (nykyisten Irakin ja Syyrian alueelta), missä tähdistö on mainittu jo 6 000 vuotta vanhoissa nuolenpääkirjoituksissa.

Mesopotamialaiset ja kreikkalaiset uskoivat jumalien sijoittaneen tähdet taivaalle esittämään ihmisille kertomuksia. Ja Leijonan tähdistön tarina on yksi jännittävimmistä.

Leijonan arveltiin edustavan Nemean leijonaa, jonka tappamisen Herakles-sankarin verivihollinen, kuningas Eurystheus, legendan mukaan antoi Herakleelle tehtäväksi.

Nemean leijonan kerrotaan pudonneen Maahan Kuusta tai muualta taivaasta. Leijona oli pelottava otus, joka kaappasi naisia luolaansa houkutellakseen sinne sankarillisia miehiä, jotka sai sitten pistellä poskeensa.

Herakles oli sankarina tunnetusti aivan omaa luokkaansa, ja vaikka leijonan nahka oli niin paksu, ettei nuolikaan sitä lävistänyt, Herakles sai silti leijonasta yliotteen.

Rajussa painiottelussa Herakles tarttui leijonaa kurkusta ja kuristi sen hengiltä. Sen jälkeen hän nylki kuolleelta vastustajaltaan sen paksun nahkan ja ompeli siitä itselleen taljan, joka teki hänet haavoittumattomaksi.

Tappion jälkeen jumalat sijoittivat Leijonan taivaalle muistuttamaan ihmisiä Herakleen urotyöstä.

Leijonasta näyttää sinkoavan tähdenlentoja

Vaikka Leijonan tähdistö ei pohjoisella pallonpuoliskolla oikeastaan näy marraskuussa, sen suuntaan kannattaa silti tähyillä.

Marraskuun 6. ja 30. päivän välisenä aikana näyttää nimittäin Leijonan "pään" alueelta tulevan Leonidien meteoriparvi, joka tuottaa taivaalle jopa 20 tähdenlentoa tunnissa.

Meteoriparvi ei kuitenkaan ole Leijonan tähdistön aikaansaannosta, vaan se muodostuu Tempel–Tuttle-komeetan jäännöksistä. Universumin halki kiitäessään komeetta sinkoaa itsestään avaruuteen pölyä ja pikkukiviä.

Kun komeetan jäännökset iskeytyvät Maan ilmakehään noin 250 000 kilometrin tuntinopeudella ja palavat, syntyy tähdenlentojen ilotulitus, joka piirtää yötaivaalle kipinöiviä viiruja.

Leonidit ovat voimakkaimmillaan joka 33. vuosi, jolloin tunnissa sinkoutuu matkaan kymmeniätuhansia tähdenlentoja. Seuraavan kerran näin tapahtuu vuonna 2034.

Leonidit näyttävät tulevan Leijonan tähdistöstä

Leonidien meteoriparvi nousee joka vuosi marraskuussa Leijonan tähdistön suunnalta. Vuonna 1966 Leonidit olivat erittäin voimakkaita: niistä syntyi jopa 80 000 tähdenlentoa tunnissa. Hyvissä olosuhteissa tarkkailija saattoi siten nähdä 10–20 tähdenlentoa sekunnissa.

© NASA/Ames Research Center/ISAS/Shinsuke Abe and Hajime Yano

Näin löydät Leijonan tähdistön

1 / 12
123456789101112
tahdisto-leijona

Kuvassa voit tutustua joihinkin Leijonan tähdistön selvimmin erottuviin tähtiin.

© Shutterstock

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota