Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tähdistö Kefeus
© Shutterstock
Maailmankaikkeus - Tähdistöt

Kefeus – Näin löydät tähdistön

TÄHDISTÖOPAS: Kefeuksen tähdistö on nimetty mytologian kuninkaan mukaan, ja se näkyy koko vuoden pohjoisella pallonpuoliskolla. Etsi Kefeuksen tähdistö tähdistöoppaamme avulla, niin opit taas lisää yllämme levittyvästä taivaasta.

Kefeuksen tähdistö

Kefeuksen tähdistö on taivaan 27. suurin tähdistö. Se näkyy pohjoisella pallonpuoliskolla ympäri vuoden.

Tähdistö on saanut nimensä Etiopian kuninkaan mukaan, joka kreikkalaisessa mytologiassa oli Kassiopeian puoliso ja Andromeda-tyttären isä. Legendan mukaan Kassiopeia pöyhkeili usein Andromedan kauneudella. Eräänä päivänä hän kuitenkin meni liian pitkälle väittämällä, että Andromeda oli merenjumala Poseidonin tyttäriä, niin sanottuja nereidejä, kauniimpi.

Poseidon lähetti kostoksi merihirviön piinaamaan Etiopiaa. Saadakseen apua ahdinkoonsa Kassiopeia ja Kefeus kääntyivät oraakkelin puoleen. Tämä kertoi, että pariskunnan piti uhrata tyttärensä sammuttaakseen Poseidonin kostonhimon.

Andromeda kahlehdittiin kiinni kiveen, jotta merihirviö voi syödä hänet. Kreikkalainen sankari Perseus ehti aivan viime hetkellä pelastaa Andromedan, ja nämä kaksi avioituivat. Kefeus oli kuitenkin aiemmin luvannut Andromedan veljelleen Fineukselle, ja Fineus aseistettuine miehineen tuli siksi häihin vaatimaan hänelle luvattua oikeutta.

Tästä seurasi Fineuksen ja Perseuksen välinen taistelu, jonka Perseus voitti näyttämällä Medusan päätä. Tämä hirveä näky sai hänen vihollisensa jähmettymään kiveksi. Legendan mukaan myöskään Kefeus ja Kassiopeia eivät ehtineet kääntää katsettaan pois ennen kuin hekin kivettyivät.

Zeus sijoitti sen jälkeen Kefeuksen yötaivaalle – ei kunnioituksesta, vaan siksi, että tämä oli Zeuksen rakastajattariin kuuluvan nymfin, Ion, jälkeläinen.

Kefeus sisältää eksoplaneettoja

Kefeuksen tähdistössä on useita eksoplaneettoja, muun muassa valtava kaasuplaneetta Gamma Cephei A b, jonka arvellaan olevan Jupiteria raskaampi.

Eksoplaneettojen lisäksi Kefeuksen tähdistössä on tunnettu tähtisumu, Luolasumu. Myös yksi galaksin suurimmista tähdistä, VV Cephei, on juuri Kefeuksessa. Tämän valtavan tähden voi usein erottaa taivaalta paljain silminkin.

Luolasumu Kefeuksen tähdistössä

Luolasumu havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 1959, ja vaikka sitä ei voi nähdä paljain silmin, osia sen rakenteesta voi suotuisissa oloissa erottaa jo melko pienelläkin kaukoputkella.

© Shutterstock

Näin löydät Kefeuksen tähdistön

1 / 6
123456
Tähdistö Kefeus

Yllä esitellään muutamia Kefeuksen tähdistön selkeimmin erottuvista tähdistä.

© Shutterstock

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota