Jousimies – Näin löydät Jousimiehen tähdistön

TÄHDISTÖOPAS: Jousimiehen tähdistö on 15. suurin kaikkiaan 88 virallisesta tähdistöstä. Jousimies näkyy pohjoisella pallonpuoliskolla kesäkuusta syyskuun alkuun ja eteläisellä pallonpuoliskolla talvella. Etsi Jousimies tähdistöoppaamme avulla ja opi lisää yllämme levittyvästä tähtitaivaasta.

Jousimiehen tähdistö
© Shutterstock

Jousimiehen tähdistö

Jousimiehen tähdistö, latinalaiselta nimeltään Sagittarius, sijaitsee Linnunradan keskuksessa. Se sisältää runsaasti kirkkaita tähtiä ja tähtisumuja.

Yksi yötaivaan kirkkaimmista pallomaisista joukoista, K22, on Jousimiehen tähdistössä. Sen voi selkeällä säällä erottaa taivaalta tavallisella kiikarilla.

Teekannun muotoinen tähdistö edustaa tarujen Kheiron-kentauria, joka on puoliksi ihminen, puoliksi hevonen. Kreikan mytologian mukaan Kheiron oli syntynyt titaani Kronoksen ja nymfi Filyran suhteesta.

Kun Kronoksen puoliso Rhea sai vihiä suhteesta, Kronos muuntautui hevoseksi välttyäkseen paljastumiselta. Näin Kheiron-poika syntyi puoliksi ihmisenä, puoliksi hevosena.

Kheiron kuvataan usein metsästäjäksi, jolla on käsissään jännitetty jousi. Tämä on synnyttänyt muita tähdistöön liittyviä myyttejä – muun muassa sen, että tähdistö edustaa Panin poikaa.

Kreikan mytologiassa Pan keksi jousiammunnan ja jumalat lähettivät hänet Maan pinnalle viihdyttämään Zeuksen ja Mnemosynen lapsia, jotka tunnetaan myös yhdeksänä muusana.

Jousimiehen suunnalta tuli legendaarinen radiosignaali

Elokuun 15. päivänä 1977 astrofyysikko Jerry Ehman tutki radiosignaaleja avaruudesta etsivän Big Ear -paraboliantennin dataa.

Signaalin saapuessa se muunnettiin pitkiksi jonoiksi lukuja tai kirjaimia ja tulostettiin paperille.

Heikkoja signaaleja edustivat luvut 1:stä 9:ään, kun taas voimakkaammat signaalit merkittiin kirjaimilla A:sta Z:aan. Viimeksi mainittu ei esiintynyt käytännössä koskaan.

Vuonna 1977 Big Ear oli suunnattu Jousimiehen tähdistöä kohti. Sieltä saapuneesta signaalista naksuttanut luku- ja kirjainyhdistelmä sai astrofyysikko Jerry Ehmanin silmät suurenemaan hämmästyksestä.

Sekvenssissä ”6EQUJ5” radioaallot olivat 30 kertaa niin voimakkaita kuin avaruuden tavallisessa taustasäteilyssä. Jerry Ehman piirsi punaisella kuulakärkikynällään sekvenssin ympärille renkaan ja kirjoitti »wow!« sen viereen.

Wow-signaali

Vuonna 1977 astrofyysikko Jerry Ehman vastaanotti voimakkaan radiosignaalin Jousimiehen tähdistön suunnalta. Huomiota herättänyt signaali, joka on ainoa vihje universumin vieraiden elämänmuotojen viestinnästä, sai astrofyysikon piirtämään sekvenssin ympärille renkaan ja kirjoittamaan ”Wow!"

© Big Ear Radio Observatory and North American AstroPhysical Observatory (NAAPO).

Signaali on sittemmin tunnettu ”Wow-signaalina”, ja se on tähän mennessä ainoa vihje muualla avaruudessa esiintyvästä älykkäästä elämästä.

Wow!-signaalia seuranneena kuukautena tähtitieteilijät suuntasivat Big Ear -radioteleskoopin kohti Jousimiehen tähdistöä, josta radioaallot tulivat. Vastaavaa 72 sekunnin pituista radiosignaalia ei tullut enää toista kertaa.

Sittemmin ovat astrofyysikot kaikkialla maailmassa pohtineet signaalin alkuperää. Löysiko Jerry Ehman tuona päivänä merkkejä vieraasta elämästä, vai oliko parabolisen antennin vangitsema signaali sittenkin lähtöisin vain reittilentokoneesta tai vastaavasta ihmisen luomasta teknologiasta?

Vuonna 2017 yhdysvaltalainen tähtitieteen professori Antonio Paris esitti mahdollisen selityksen tähän kummalliseen ilmiöön.

Yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa Paris saattoi todistaa, että kaksi komeettaa, 266P/Christensen ja P/2008 Y2 (Gibbs), kulki juuri sen Jousimiehen tähdistön osan läpi, josta Wow-signaali vangittiin vuonna 1977.

Antonio Paris on sitä mieltä, että signaalin laukaisi vetypilvi, joka tuli jommankumman komeetan mukana.

Se selittää myös, miksi tutkijat eivät useista yrityksistä huolimatta koskaan vuosien mittaan ole onnistuneet uudelleen vangitsemaan Wow-signaalia.

Näin löydät Jousimiehen tähdistön

Esittelemme ohessa muutamia Jousimiehen tähdistön selkeimmin erottuvia tähtiä. Näennäinen kirkkaus eli suuruusluokka on astronominen luokitusjärjestelmä, joka ilmaisee, miten kirkkaalta taivaankappale vaikuttaa paljain silmin Maasta tarkasteltuna.

Jousimiehen tähdistö

Arkab Prior (β)

Toinen nimi: Beta Sagittarii
Näennäinen kirkkaus: Maasta katsottuna Arkab Prior -tähden näennäinen kirkkaus eli suuruusluokka, magnitudi, on 3,96.

Väri: Sininen
Etäisyys Maasta: 326,2 valovuotta

1

Rukbat (α)

Toinen nimi: Alpha Sagittarii
Näennäinen kirkkaus: Maasta katsottuna Rukbat-tähden näennäinen kirkkaus eli suuruusluokka, magnitudi, on 3,97. Rukbat tarkoittaa jousimiehen polvea, ja tähti on kaksi kertaa niin kuuma kuin Aurinko.

Väri: Sininen
Etäisyys Maasta: 169,79 valovuotta

2

Kaus Australis (ε)

Toinen nimi: Epsilon Sagittarii
Näennäinen kirkkaus: Maasta katsottuna Kaus Australis -tähden näennäinen kirkkaus eli suuruusluokka, magnitudi, on 1,85. Kaus Australis on Jousimiehen tähdistön kirkkain tähti ja koko tähtitaivaan 37. kirkkain.

Väri: Oranssi ja sininen
Etäisyys Maasta: 143,2 valovuotta

3

Ascella (ζ)

Toinen nimi: Zeta Sagittarii
Näennäinen kirkkaus: Maasta katsottuna Ascella-tähden näennäinen kirkkaus eli suuruusluokka, magnitudi, on 2,59.

Väri: Sinertävän valkoinen
Etäisyys Maasta: 88 valovuotta

4

Albaldah (π)

Toinen nimi: Pi Sagittarii
Näennäinen kirkkaus: Maasta katsottuna Albaldah-tähden näennäinen kirkkaus eli suuruusluokka, magnitudi, on 2,88.

Väri: Sinertävän valkoinen
Etäisyys Maasta: 521,9 valovuotta

5

Nunki (σ)

Toinen nimi: Sigma Sagittarii
Näennäinen kirkkaus: Maasta katsottuna Nunki-tähden näennäinen kirkkaus eli suuruusluokka, magnitudi, on 2,05. Nunki on Jousimiehen tähdistön toiseksi kirkkain tähti.

Väri: Sininen
Etäisyys Maasta: 228,3 valovuotta

6

Kaus Borealis (λ)

Toinen nimi: Lambda Sagittarii
Näennäinen kirkkaus: Maasta katsottuna Kaus Borealis -tähden näennäinen kirkkaus eli suuruusluokka, magnitudi, on 2,82. Tähti on jousimiehen jousen kaaren kärki.

Väri: Oranssi
Etäisyys Maasta: 78,18 valovuotta

7
© Shutterstock