Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ison koiran tähdistö
© Shutterstock
Maailmankaikkeus - Tähdistöt

Iso koira – Näin löydät Ison koiran tähdistön

TÄHDISTÖOPAS: Ison koiran tähdistö on 43. suurin kaikkiaan 88:sta virallisesta tähdistöstä. Iso koira näkyy pohjoisella pallonpuoliskolla joulukuusta maaliskuuhun. Etsi Iso koira tähdistöoppaamme avulla ja opi taas lisää yllämme levittyvästä tähtitaivaasta.

Ison koiran tähdistö

Ison koiran tähdistö on taivaan 43. suurin tähdistö. Se näkyy pohjoisella pallonpuoliskolla joulukuusta maaliskuuhun ja eteläisellä pallonpuoliskolla marraskuusta huhtikuuhun.

Iso koira on muodoltaan kuin takajaloillaan seisova koira, joka on valmiina jahtiin. Kreikan mytologian mukaan sekä Iso koira että Pieni koira olivat metsästäjä Orionin koiria. Iso koira oli niin nopea saalistaja, että Zeus-jumala korotti sen tähtitaivaalle.

Ison koiran kaulassa näkyvän Siriuksen ilmestyminen taivaalle aamunkoitossa ilmoitti Välimeren alueella kesän kuumimman ajan alkaneen. Ajanjaksoa alettiin kutsua koiranpäiviksi.
Pohjoisessa Sirius ei näy aamutaivaalla.

Muinaisessa Egyptissä Siriuksen ilmestyminen horisontin yläpuolelle elokuun puolivälissä oli merkki siitä, että Niili alkaa tulvia. Se taas tarkoitti uuden vuoden alkua.

Siriuksen henkilöitymä muinaisessa Egyptissä oli Sopdet-jumalatar, joka turvasi maan hedelmällisyyden sen jälkeen, kun Isis-jumalatar oli lannoittanut sen kyynelillään.

Ison koiran päätähdellä on seuralainen

Sirius on Ison koiran suurin tähti, ja se muodostaa tähdistössä nähdyn koiran hahmon kaulan. Siksi se on saanut lisänimen Koirantähti.

Sirius on massaltaan kaksinkertainen Aurinkoon verrattuna, ja se säteilee 25 kertaa niin paljon valoa kuin Aurinko. Tämä ei kuitenkaan ole syy siihen, että se voittaa loisteellaan kaikki muut yötaivaan tähdet.

Sirius on nimittäin vain 8,6 valovuoden päässä Aurinkokunnastamme, ja siten se on yksi lähimmistä tunnetuista tähdistä.

Ison koiran tähdistöön kuuluu Sirius-tähti

Sirius on Ison koiran tähdistön suurin tähti ja koko taivaan kirkkain tähti.

© Shutterstock

Tähden sijainti muuttuu sadoissakin vuosissa niin vähän, että pari tuhatta vuotta sitten roomalaiset ja kreikkalaiset näkivät tähdistöt samanlaisina kuin me nykyään. Tähdet kuitenkin liikkuvat suhteessa toisiinsa.

Tätä liikkumista kutsutaan tähden ominaisliikkeeksi, ja se johtuu siitä, että lähellä olevien planeettojen ja tähtien painovoima siirtää tähden sijaintia.

Vuonna 1844 saksalainen tähtitieteilijä Friedrich Bessel havaitsi, että Ison koiran tähdistön päätähteen on vaikuttanut seuralaistähden painovoima.

Friedrich Besselin oletus sai vahvistuksen vasta 18 vuotta myöhemmin, kun kaukoputkien tekijä Alvin Clark sai silmiinsä Siriuksen seuralaistähden kokeillessaan uutta peilikaukoputkea.

Päätähteä pienempi seuralaistähti sai virallisen nimen Sirius B, mutta sitä kutsutaan usein sattuvasti Koiranpennuksi. Sirius B:n massa on suunnilleen yhtä suuri kuin Auringon, ja sen lämpötila on 25 000 astetta, mikä vastaa 4,3-kertaisesti Auringon lämpötilaa.

Näin löydät Ison koiran tähdistön

1 / 9
123456789
Ison koiran tähdistö
© Shutterstock

Löydätkö Pohjantähden? Etsi oppaamme avulla ikoninen tähti yötaivaalta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota