Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Herkuleen tähdistö yötaivaalla
© Shutterstock
Maailmankaikkeus - Tähdistöt

Herkules – Herkuleen tähdistö

TÄHDISTÖOPAS: Herkules on yksi taivaan suurimmista tähdistöistä. Pohjoisella pallonpuoliskolla sen voi nähdä toukokuusta elokuuhun. Etsi Herkules tähdistöoppaamme avulla ja opi lisää tähtitaivaasta.

Herkuleen tähdistö

Herkules on viidenneksi suurin tähdistö. Sitä voi tarkkailla sekä pohjoiselta että eteläiseltä pallonpuoliskolta.

Tähdistössä on nähty kreikkalainen puolijumala ja sankari, kreikkalaisnimeltään Herakles, polvistuneena Ladon-lohikäärmeen puoleen. Ladon taas liittyy mytologiassa Lohikäärmeen tähdistöön.

Tarina kertoo Herkuleen tappaneen lohikäärmeen yhtenä 12 tehtävästä, jotka hänelle oli määrätty sovitukseksi siitä, että hän oli murhannut puolisonsa, kuninkaantytär Megaran, ja heidän kaksi lastaan.

Jos kreikkalaissankari pystyisi suorittamaan kaikki tehtävät, hänestä tulisi kuolematon ja hän pääsisi jumalien asuinpaikkaan Olympos-vuorelle.

Yhdessä tehtävässä piti varastaa kultaisia omenoita, joita Zeus oli saanut häälahjaksi äidiltään Heralta. Omenoita vahtivat Atlas-jättiläisen tyttäret hesperidit sekä kauhistuttava lohikäärme, Ladon, jolla joidenkin kertomusten mukaan oli peräti sata päätä.

Myytin mukaan Herkules surmasi Ladonin ja palkinnoksi urheudesta Jupiter-jumala sijoitti Herkuleen tähtitaivaalle.

Herkuleen joukko saa viestin Maasta 25 000 vuoden kuluttua

Pallomainen tähtijoukko Messier 13 loistaa Herkuleen tähdistössä. Valtavassa joukossa on yli 300 000 tähteä, ja se on kirkkain tähtijoukko, jonka voi nähdä meidän leveysasteiltamme.

Messier 13 tunnetaan myös nimellä Herkuleen joukko, ja sen havaitsi ensimmäisenä Edwin Hubble vuonna 1774. Astronomien arvion mukaan pallomainen joukko muodostui noin 11,65 miljardia vuotta sitten, toisin sanoen vain kaksi miljardia vuotta universumin synnyn jälkeen.

Messier 13 on noin 500 miljoonan valovuoden päässä Maasta. Sen lukuisat tähdet ovat pakkautuneet tiiviisti alueelle, jonka läpimitta on vain 145 valovuotta. Tähtien välimatkat ovat siksi lyhyitä, ja joukon keskuksessa voikin olla 100 tähteä vain kolmen valovuoden laajuisella alueella.

Messier 13 – tähtijoukko Herkuleen tähdistössä

Messier 13, joka tunnetaan myös Herkuleen joukkona, sijaitsee 500 miljoonan valovuoden päässä Herkuleen tähdistössä. Joukkoon kuuluu mm. paljon nuoria, tähtiä synnyttäviä kierteisgalakseja.

© Shutterstock

Ajoittain tähdet ajautuvat niin lähekkäin, että ne törmäävät toisiinsa. Tällöin voi muodostua uusia tähtiä, jotka erottuvat vanhemmista sinisemmällä värillään.

Herkuleen pallomaisen joukon tähtien tiheys sai astronomit vuonna 1974 lähettämään radioviestin tähtijoukkoa kohti. Teoria kuului, että mahdollisuus päästä viestimään avaruusolioiden kanssa olisi suurin alueella, missä taivaankappaleita on hyvin tiheässä.

Viestin suunnitteluun oli osallistunut muun muassa ikoninen Nasa-astronomi Carl Sagan, ja se tehtiin binäärikoodauksella. Viesti kertoo Maasta, esimerkiksi lukujärjestelmästä, ihmiskehosta ja dna:n kaksoiskierteen rakenteesta.

Viesti lähetettiin Arecibon observatoriosta, mutta kestää kauan, ennen kuin tiedetään, ovatko vieraat elämänmuodot vastaanottaneet sen. Pitkän välimatkan vuoksi viestin matka Herkuleen tähdistöön kestää noin 25 000 vuotta.

Näin löydät Herkuleen tähdistön

1 / 7
1234567
Herkuleen tähdistö yötaivaalla

Kuvassa näet joitakin Herkuleen tähdistön selvimmin erottuvista tähdistä..

Löydät tähdistön helpoimmin paikantamalla ensin tähdistön keskellä olevan vinoneliön muotoisen tähtikuvion, joka tunnetaan nimellä Keystone ("Päätekivi"). Kun olet löytänyt Keystonen, käännä katsettasi hiukan oikealle, niin näet pallomaisen Messier 13 -tähtijoukon.

© Shutterstock

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota