Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Härän tähdistö yötaivaalla
© Shutterstock
Maailmankaikkeus - Tähdistöt

Härkä – Härän tähdistö

TÄHDISTÖOPAS: Härkä on yksi vanhimmista tähdistöistä. Pohjoisella pallonpuoliskolla sen voi nähdä talvella ja keväällä. Etsi Härkä tähdistöoppaamme avulla ja opi lisää yllämme levittyvästä taivaasta.

Härän tähdistö

Härkä (Taurus) on vanhimpia tunnettuja tähdistöjä. Peräti 13 000 vuotta vanhoissa luolamaalauksissa on kuvattu Härän tähdistöä ja Plejadien eli Seulasten tähtijoukkoa.

Kreikan mytologian mukaan Zeus-jumala muutti itsensä valkeaksi häräksi vietelläkseen kauniin foinikialaisprinsessan, Europan, joka keräsi kukkia rannalla. Prinsessa ihastui komeaan eläimeen niin, että hän kiipesi sen selkään ja alkoi hyväillä sitä.

Prinsessa huomasi liian myöhään, että härkä, Zeus, säntäsi mereen ja ui Kreetan saarelle. Siellä Zeus paljasti todellisen olemuksensa ja teki Europasta saaren kuningattaren. Ikuistaakseen tapahtuman Zeus nosti alter egonsa, Härän, taivaalle.

Härän ehkä selkeimmin erottuva kohde on Plejadien eli Seulasten avoin tähtijoukko, joka on Maasta katsottuna lähin tähtijoukko. Siihenkin luonnollisesti liittyy kreikkalainen taru.

Tarun mukaan Orion jahtasi Atlas-jumalan ja Pleioni-okeanidin seitsemää tytärtä. Suojellakseen heitä suurelta metsästäjältä Zeus muutti sisarukset kyyhkyiksi ja siirsi heidät taivaalle. Englanniksi tähtijoukko tunnetaankin nimellä The Seven sisters, seitsemän sisarta.

Härkä sisältää taivaan kirkkaimman tähtijoukon

Lähellä hyvin kirkasta, myös Härän punaiseksi silmäksi kutsuttua Aldebaran-tähteä on yötaivaan kirkkain tähtijoukko.

Plejadit eli Seulaset sijaitsevat 440 valovuoden päässä Maasta. Joukkoa hallitsevat kirkkaat siniset tähdet, jotka ovat muodostuneet viimeisten 100 miljoonan vuoden aikana.

Tähtijoukoille on ominaista se, että niiden tähdet ovat syntyneet suunnilleen samaan aikaan ja ne muodostavat fyysisesti yhteen kuuluvan järjestelmän.

Plejadit Härän tähdistössä

Plejadit, jotka tunnetaan myös nimillä M45, Seulaset ja Seitsemän sisarta, on tunnetuin ja ilman apuvälineitä selkeimmin erottuva tähtijoukko. Siinä on enimmäkseen kuumia sinisiä, alle 100 miljoonan vuoden ikäisiä tähtiä.

© Shutterstock

Plejadit eivät kuitenkaan ole ainoa tähtijoukko, joka saa astronomit kohdistamaan katseensa Härän tähdistöön.

Itse Härän päässä on muun muassa Hyadien joukko, jonne on Maasta matkaa 150 valovuotta. Verrattuna Härän kaulan muodostavaan Plejadien joukkoon Hyadien joukossa tähdet ovat laajemmin hajallaan toisistaan.

Galileo Galilei näki Plejadit ensimmäisenä kaukoputkella. Tämä tapahtui jo vuonna 1610, jolloin italialaisastronomi rekisteröi joukosta peräti 36 tähteä. Nykyään joukon tiedetään koostuvan vähintään 3 000 tähdestä.

Härän tähdistön kaunis, loistava kaula ei kuitenkaan säily ikuisesti. Tutkijoiden arvion mukaan Plejadien joukko hajoaa seuraavien 250 miljoonan vuoden kuluessa.

Näin löydät Härän tähdistön

1 / 6
123456
Härän tähdistö yötaivaalla

Kuvassa näet joitakin Härän tähdistön selvimmin erottuvista tähdistä.

Jos sinun on vaikea löytää Härkä, voit myös ensin etsiä Orionin tähdistön. Orionin vyön kolme kirkasta tähteä erottuvat helposti taivaalta. Kun piirrät mielessäsi viivan Orionin vyöstä oikealle, löydät Härän.

© Shutterstock

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota