Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tähdistöt

Tähdistö yötaivaalla

Tähdistöt ohjaavat kalentereita ja navigointia

Tähdistöt ovat erikseen nimettyjä rajallisella alueella sijaitsevia tähtien ryhmiä. Tähdistöjä kuvataan usein viivoilla, jotka yhdistävät tähdet tunnusomaiseksi kuvioksi. Tähdistöjen kuvauksia voi kuitenkin olla erilaisia, koska siihen ei ole mitään virallisia ohjeita. Se kuitenkin on määritetty virallisesti, mitkä tähdet kuuluvat mihinkin tähdistöön. Yötaivaan tähdistöt on nimetty mytologian hahmojen, eläinten, ihmisten ja esineiden mukaan. Monet nimistä juontavat juurensa Kreikan ja Rooman muinaisuudesta. Tuohon aikaan tähdistöjen avulla pidettiin lukua vuoden kulusta ja niiden mukaan navigoitiin. Tutustu tähdistöihin ja niiden historiaan ja tarkkailumahdollisuuksiin lukemalla tähdistöjä käsittelevät artikkelimme.

Peräkeulan tähdistö on osa aiempaa Argo Navis -tähdistöä
© Shutterstock

Montako tähdistöä on olemassa?

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (IAU) julkaisi vuonna 1930 luettelon 88 virallisesta tähdistöstä. Suurin osa tähdistöjen määrittelyistä on peräisin antiikin ajalta ja loput 1500–1700-luvuilta.

Kaikki kreikkalaisen tähtitieteilijän Klaudios Ptolemaioksen tähtiluettelossa mainitut tähdistöt on hyväksytty virallisesti – paitsi yksi. Vanha, laaja tähdistö Argo Navis eli Argo-laiva jaettiin sen valtavan koon vuoksi kolmeksi tähdistöksi, joiden nimet ovat nyt Peräkeula, Köli ja Purje.

Kassiopeian tähdistö näkyy koko vuoden pohjoisella pallonpuoliskolla
© Shutterstock

Mitkä tähdistöt näkyvät ympäri vuoden?

Koska Maa pyörii oman akselinsa ympäri ja samalla kiertää Aurinkoa, tähtien ja tähdistöjen sijainti Maasta katsottuna näyttää muuttuvan – sekä yhden yön että koko vuoden kuluessa. Siksi jotkin tähdistöt näkyvät vain tiettyinä vuodenaikoina ja niitä voi tarkkailla vain joko pohjoiselta tai eteläiseltä pallonpuoliskolta tiettyinä ajanjaksoina.

Jotkin tähdistöt ovat kuitenkin näkyvissä vuoden ympäri. Pohjoisella pallonpuoliskolla näkyvät aina Kassiopeia, Kefeus, Lohikäärme, Iso karhu ja Pieni karhu, kun taas eteläisellä pallonpuoliskolla näkyvät Köli, Kentauri ja Etelän risti.

Tietyt tähdistöt voi nähdä koko vuoden siksi, että ne koostuvat niin sanotuista sirkumpolaarisista tähdistä eli navanympärystähdistä. Tähdistöt ovat lähellä joko pohjoista tai eteläistä taivaankappaleiden liikkeiden keskusta eli taivaannapaa.

Sirius on taivaan kirkkain tähti
© Shutterstock

Mihin tähdistöön SIrius kuuluu?

Taivaan kirkkain tähti on Sirius, joka tunnetaan myös Koirantähtenä, koska se kuuluu Ison koiran tähdistöön. Sirius vaikuttaa usein välkkyvän spektrin eri väreissä. Se johtuu siitä, että jatkuvassa liikkeessä olevan ilmakehän väreily taivuttaa ilmakehän läpi kulkevaa valoa. Tämän ilmiön vuoksi kaikki tähdet tuikkivat. Siriuksessa värien vaihtelu näkyy erityisen selvästi, koska se on hyvin matalalla horisontin yllä ja tällöin sen valo kulkee pisimmän mahdollisen matkan ilmakehän halki.

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota