Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Supernova on räjähtävä tähti

Tähtitiedettä käsittelevissä artikkeleissa mainitaan usein supernova. Mikä se on?

Shutterstock

Supernovalla tarkoitetaan isoa tähteä, joka on siirtynyt olemassaolonsa viimeiseen vaiheeseen, räjähdystilaan. Raju supernovaräjähdys syntyy, kun tähden normaaleja fuusioreaktioita ylläpitävä vety loppuu, säteilyn aiheuttama paine pienenee ja tähti luhistuu kasaan.

Supernovan ulkokerroksessa esiintyy voimakkaita ydinreaktioita, jotka eivät etene rauhallisesti vaan vetypommin räjähdyksen kaltaisesti. Tähti lähestyy tätä elinkaarensa loppuvaihetta vähitellen muuttuen miljoonia tai jopa miljardeja vuosia, mutta itse räjähdys kestää vain sekunnin murto-osia. Supernova kirkastuu kirkastumistaan muutamia päiviä.

Sen kirkkaus kasvaa keskimäärin 20 magnitudia eli säteilyteho satamiljoonakertaistuu. Koska tähdestä leviää räjähdyksessä ainetta avaruuteen, sen jäännökset voidaan havaita laajenevana kaasupilvenä, sumuna. Lopulta supernovasta peräisin oleva aine sulautuu muuhun tähtienväliseen aineeseen.

Lue myös:

Tähdet

Elokuun puoliväli: Linnunradan ydin valaisee yötaivaan

2 minuuttia
Betlehemin tähdessä
Tähdet

Mikä oli Betlehemin tähti?

0 minuuttia
canis majoris
Tähdet

Mikä on suurin tähti?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota