Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tähti

Näet Vegan taivaalla Auringon laskiessa.

© SHUTTERSTOCK
Maailmankaikkeus - Tähdet

Sinertävä munanmuotoinen tähti loistaa iltayöstä

Yötaivaan toiseksi kirkkain tähti pyörii niin vinhasti, että se on litistynyt soikeaksi. Koska sinihohtoisen Vegan voi erottaa taivaalta jo Auringon laskiessa, sen nähdäkseen ei tarvitse valvoa myöhään.

Vega on pohjoisen tähtitaivaan toiseksi kirkkain tähti ja viidenneksi kirkkain kaikista tähdistä. Vegan sinisenvalkea hohde johtuu siitä, että se on noin 9 300-asteisena huomattavasti 5 500-asteista Aurinkoa kuumempi.

Vega ilmestyy iltaisin taivaalle ensimmäisten tähtien joukossa. Se loistaa niin voimakkaasti, että se näkyy jo ennen kuin Aurinko laskee horisontin alapuolelle.

Vega muodostaa niin sanotun Kesäkolmion yhdessä Joutsenen tähdistön Denebin ja Kotkan Altairin kanssa. Kaikki kolme tähteä kuuluvat kesätaivaan kirkkaimpiin.

TOIMI NÄIN

  • Toukokuun alkupuolella voit tarkkailla Vegaa sen ollessa noin 25 astetta koillisen horisontin yläpuolella juuri auringonlaskun aikaan. Yön kuluessa se liikkuu kohti itää ja nousee korkeammalle.

  • Vegan valo on niin voimakas, että näet sen jopa paikasta, jossa on keinovaloa. Silloin tosin voi olla vaikeaa samanaikaisesti tarkkailla muuta Linnunrataa.

  • Jos haluat ottaa kuvia, valitse laaja kuvakulma ja aseta kamerasi viistoon ylöspäin, jotta saat kuvaan sekä etualan maiseman että tähdet. Välttääksesi tärinää käytä jalustaa ja itselaukaisinta ja valota noin 30 sekuntia.

© JESPER GRØNNE, HVAD I HIMLEN.DK

Sinäkin voit olla mukana

Jos innostuit ja haluat alkaa tarkkailla taivasta, saat nyt täydellisen aloituspakkauksen:

  • Laadukkaan kiikarin, jolla voit tarkkailla Aurinkokuntaa.
  • Oppaan tähtitaivaan tapahtumiin vuonna 2018, jotta tiedät, mihin suuntaan ja milloin taivasta kannattaa tähyillä.
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä, jotka antavat lisävinkkejä taivaan tapahtumista.

Voit esimerkiksi suunnata kiikarin kohti Joutsenen tähdistöä, jossa kaksi tähteä törmää toisiinsa ja räjähtää punaisena novana noin vuonna 2022. Voit tarkkailla ilmiötä Mitlux-kiikarilla.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota