Punainen nova syttyy taivaalle 2022

Vuonna 2022 saamme ennennäkemättömän hienon tilaisuuden seurata taivaalla tähtien yhteentörmäystä eli punaisen novan syntyä. Valtavan räjähdyksen uskotaan näkyvän taivaalla noin puolen vuoden ajan.

Punainen nova

Noin 1 800 valovuoden päässä oleva punainen nova ilmestyy taivaalle suunnilleen viiden vuoden kuluttua.

© Nasa/Esa

Voimakas räjähdys, valtava pölypilvi ja kirkas punainen tähti, joka jää näkyviin noin puoleksi vuodeksi.

Jos yhdysvaltalainen tähtitieteilijä Larry Molnar on oikeassa, saamme noin viiden vuoden kuluttua nähdä taivaalla niin kutsutun punaisen novan.

Harvinaisen ilmiön seuraamiseen ei tarvita edes kiikaria tai kaukoputkea, sillä tähti on niin kirkas, että se erottuu helposti paljaalla silmällä. Se tarkoittaa sitä, että punainen nova näkyy Suomessa siinäkin tapauksessa, että sen kirkastuminen tapahtuu kesällä.

Katse Joutsenen tähdistöön

Punainen nova syntyy silloin, kun kaksi tähteä törmää toisiinsa. Ilmiötä on päästy tarkkailemaan vain muutaman kerran, eikä niissä missään pystytty tarkkaan ennustamaan, milloin kirkastuminen tapahtuu.

Kun Molnarin tutkimusryhmä suuntasi kaukoputken kohti Joutsenen tähdistössä sijaitsevaa KIC 9832227 -tähteä, havaittiin, että kyseessä on kaksoistähti, jonka osat kiertävät todella lähellä toisiaan.

Punainen nova sijainti

Täplä osoittaa, missä punainen nova sijaitsee Joutsenen tähdistössä.

© Calvin.edu

Kylmä räjähdys

Tähden valosta Molnar laski, että kaksoistähden osat jatkavat lähestymistään. Niiden odotetaan törmäävän toisiinsa ja päättävän päivänsä punaisena novana syyskuussa 2022. Laskelmien tarkkuus on plus/miinus yksi vuosi.

Punainen nova kaasukehä

Simulaatiossa selvisi, että kaksoistähden osien kaasukehät ovat jo kosketuksissa toisiinsa.

© Calvin.edu

Punaisen novan väri johtuu siitä, että tähtien törmäysräjähdys tapahtuu suhteellisen matalassa lämpötilassa, jossa syntyy punaista valoa.

Punaisen novan syttyminen taivaalle on varsin harvinainen ilmiö, eikä sitä ole vielä koskaan voitu tarkkailla paljaalla silmällä. Aiemmat havainnot on tehty teleskoopeilla.

Saat äärimmäisen kokemuksen

Voit jo nyt alkaa valmistautua siihen, että punainen nova ilmestyy taivaalle. Saat taivaan näkymästä enemmän irti jo pelkän kiikarin avulla. Nyt voit saada kiikarin ja aloittelevan tähtien tarkkailijan oppaan. Saat:

Laadukkaan kiikarin, jolla voit tutkia tähtitaivasta Tähtitaivaan oppaan 2018 * Kaksi Tieteen Kuvalehteä, joista saat vinkkejä, mitä taivaalta kannattaa tähyillä.