NASA
Betelgeuze

Orionin tikittävä pommi valaisee talven pimeyttä

Marraskuu 2022: Betelgeuze-ylijättiläisen kehitys etenee nopeasti kohti supernovaräjähdystä, joka muuttaa sen joko mustaksi aukoksi tai neutronitähdeksi. Ennen kuin näin käy, voit kuitenkin tarkkailla jättiläistä yötaivaalla.

Betelgeuze

Talven pimeimmät yöt tarjoavat erinomaisen tilaisuuden tarkkailla yhtä taivaan kirkkaimmista tähdistä, Orionin tähdistön Alfa Orionista, joka tunnetaan myös nimellä Betelgeuze.

Betelgeuze on niin sanottu punainen ylijättiläinen, ja muiden ylijättiläisten tavoin se on jo käyttänyt kaiken ytimessään olleen vedyn ja palaa siksi pian loppuun.

Tuhonsa hetkellä tähti räjähtää supernovana ja näkyy päivälläkin. Betelgeuze on tosiasiassa jo alkanut kutistua.

Vain 15 vuodessa, vuosina 1993–2008, ylijättiläisen säde pieneni 15 prosenttia, ja tähti kutistuu yhä enemmän, kunnes se räjähtää lopullisesti. Räjähdyksessä siitä tulee joko musta aukko tai neutronitähti.

Betelgeuze on tuhon tiellä

Ylijättiläinen kuluttaa energiaansa nopeasti ja lähestyy täydellistä luhistumista, missä siitä tulee joko neutronitähti tai musta aukko.

© Shutterstock

8 miljoonaa vuotta sitten

Betelgeuze (oranssi) syntyi, kun tähtisumun pöly ja kaasu puristuivat kokoon painovoiman vaikutuksesta.

© Shutterstock

Nykyään

Betelgeuze on 750 kertaa Auringon laajuinen, ja se räjähtää supernovana miljoonan vuoden kuluessa.

© Shutterstock

7,5 miljardin vuoden kuluttua

Supernovan jälkeen Betelgeuzesta tulee joko neutronitähti tai musta aukko. Vielä ei tiedetä, kumpi.

Alhaisen polttoainemääränsä vuoksi Betelgeuze on muita tähtiä kylmempi. Siksi sen väri on muuttunut valkohehkuisesta punaiseksi.

Tähtitieteilijöiden on vaikea päätellä Betelgeuzen täsmällistä kokoa. Se johtuu kahdesta syystä: ensinnäkin Betelgeuze sykkii, ja toisekseen sen ympärillä ei kierrä muita kappaleita.

Viimeisimpien arvioiden mukaan Betelgeuzen massa vastaa 16,5–19-kertaisesti Auringon massaa.

Betelgeuze-opas

Stjernehimmel-Betelgeuse
©

MISSÄ JA MILLOIN?

Kuun alussa voit nähdä Betelgeuzen puolenyön aikaan noin 20 asteen korkeudella itä­kaakossa. Kuukauden kuluessa se siirtyy 10–15 astetta ylöspäin kohti kaakkoa.

Katso kohti kaakon horisonttia ja etsi Orionin tähdistön kuusi kirkasta tähteä. Betelgeuze on ylinnä vasemmalla, ja se muodostaa siten Orion-metsästäjän toisen olkapään.

NÄKYVYYS?

Betelgeuze on koko tähtitaivaan 9. kirkkain tähti. Voit helposti erottaa sen paljain silminkin, mutta sen punertava väri näkyy paremmin kiikarilla ja vielä paremmin kaukoputkella.