Tunnetaan vain yksi varsinaisesti tuikkiva tähtityyppi: muuttujat. Niiden kirkkaus vaihtelee enemmän tai vähemmän säännöllisesti.
Pienet linssit taittavat valoa
Vaikutelman tähtien tuikinnasta saa aikaan Maan ilmakehä, sillä se ei ole koskaan täysin häiriötön. Siinä syntyy jatkuvasti lukemattomia pieniä pyörteitä ja kuplia muun muassa lämpötilaerojen, lintujen, lentokoneiden ja tuulen vuoksi.
Häiriöistä seuraavat ilman tiheyden paikalliset vaihtelut toimivat kuin linsseinä, jotka taittavat valonsäteitä niiden matkalla ilmakehän läpi.
Ilmiö esiintyy äärimmäisenä kangastuksissa, joissa lähellä maanpintaa olevat erilämpöiset ilmakerrokset toimivat kuin linssit ja peilit.
Esimerkiksi kuumalla asfalttitiellä voidaan nähdä vesilammikoilta näyttäviä kangastuksia.
Värin vaihtelu näyttää tuikkeelta
Tähdet näkyvät Maahan valopisteinä. Siksi pienetkin ilmakehän linssit taittavat voimakkaasti niiden valoa.
Katsojan silmiin tulevan valon taittuminen erilaisten ilmakerrosten rajalla ja pyörteiden kohdalla saa valon vaihtamaan jatkuvasti väriään.
Ja nimenomaan yksittäisen tähden valossa aistittava värin vaihtelu koetaan tuikkeeksi. Rauhattoman ilmakehän takia tähtiä katsotaan siis tavallaan liikkuvan, likaisen lasin läpi.
Sen sijaan planeetat, kuten Venus ja Mars, näyttävät loistavan välkkymättä, koska ne ovat lähellä, pinnaltaan epätasaisia ja täplämäisiä.
Löydätkö Pohjantähden? Etsi oppaamme avulla ikoninen tähti yötaivaalta.