Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Onko tosiaan niin, että tähdet tuikkivat?

Maasta katsottuna melkein kaikki tähdet näyttävät tuikkivan. Todellisuudessa tähdet eivät tuiki – syy löytyy ilmakehän häiriöistä.

Shutterstock

Tunnetaan vain yksi varsinaisesti tuikkiva tähtityyppi: muuttujat. Niiden kirkkaus vaihtelee enemmän tai vähemmän säännöllisesti.

Pienet linssit taittavat valoa

Vaikutelman tähtien tuikinnasta saa aikaan Maan ilmakehä, sillä se ei ole koskaan täysin häiriötön. Siinä syntyy jatkuvasti lukemattomia pieniä pyörteitä ja kuplia muun muassa lämpötilaerojen, lintujen, lentokoneiden ja tuulen vuoksi.

Häiriöistä seuraavat ilman tiheyden paikalliset vaihtelut toimivat kuin linsseinä, jotka taittavat valonsäteitä niiden matkalla ilmakehän läpi.

Ilmiö esiintyy äärimmäisenä kangastuksissa, joissa lähellä maanpintaa olevat erilämpöiset ilmakerrokset toimivat kuin linssit ja peilit.

Esimerkiksi kuumalla asfalttitiellä voidaan nähdä vesilammikoilta näyttäviä kangastuksia.

Ilmakehä vääristää valoa

Mitä matalammalla horisontissa tähti sijaitsee, sitä enemmän se tuikkii eli vaihtaa väriään. Selitys löytyy valonsäteiden pitemmästä matkasta ilmakehässä.

Shutterstock

Pään päällä olevan tähden valo kulkee lyhyemmän matkan ilmakehässä. Siksi tähti näyttää tuikkivan harvoin ja rauhallisesti.

Shutterstock

Taivaanrannassa olevan tähden valo kulkee pitemmän matkan ilmakehässä. Siksi tähti näyttää tuikkivan usein ja levottomasti.

Shutterstock

Värin vaihtelu näyttää tuikkeelta

Tähdet näkyvät Maahan valopisteinä. Siksi pienetkin ilmakehän linssit taittavat voimakkaasti niiden valoa.

Katsojan silmiin tulevan valon taittuminen erilaisten ilmakerrosten rajalla ja pyörteiden kohdalla saa valon vaihtamaan jatkuvasti väriään.

Ja nimenomaan yksittäisen tähden valossa aistittava värin vaihtelu koetaan tuikkeeksi. Rauhattoman ilmakehän takia tähtiä katsotaan siis tavallaan liikkuvan, likaisen lasin läpi.

Sen sijaan planeetat, kuten Venus ja Mars, näyttävät loistavan välkkymättä, koska ne ovat lähellä, pinnaltaan epätasaisia ja täplämäisiä.

Löydätkö Pohjantähden? Etsi oppaamme avulla ikoninen tähti yötaivaalta.

© Shutterstock

Ikuista tähden valon värien vaihtelu

Peilirefleksikameralla, jossa on muuttuvapolttovälinen eli zoom-objektiivi, voi todistaa, että tähtien tuike johtuu värien muuttumisesta.

Onnistunut lopputulos: monivärinen viiva, jossa valo on jakautunut eri aallonpituuksiin.

Kuvassa viiva on tasainen ja suora, sillä kuvauksessa käytettiin apuna moottoria.

TOIMI NÄIN:

  • Kiinnitä kamera jalustaan tai tasaiselle alustalle, ja suuntaa se kohti horisontissa olevaa tähteä.

  • Käytä suurinta polttoväliä, ja aseta valotusajaksi esim. 10 tai 20 sekuntia. Laukaise kamera.

  • Käännä kameraa hitaasti niin, että tähti siirtyy kuvakentän laidasta toiseen sinä aikana, kun kameran suljin on auki.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota