Olemattomien tähtien tuiketta yötaivaalla
Tähdestä tuleva valo voi olla matkalla monta tuhatta vuotta ennen kuin se näkyy Maassa. Mistä tiedetään, onko tähteä, josta valo lähti, enää olemassa?

Periaatteessa kaikki, mitä tähtitaivaalla näkyy, on jo menneisyyttä. Jopa Kuu ehtii vanheta hieman, ennen kuin sen valo pääsee Maahan asti.
Samoin on täysin mahdollista, että tähti, jonka valo loistaa öisellä taivaalla, on jo sammunut. Tähtitieteen näkökulmasta tämä ongelma on kuitenkin useimmissa tapauksissa teoreettinen. Tähtien elämänkaari on inhimillisesti tarkasteltuna hyvin pitkä, miljardeja vuosia, ja niiden muutosprosessi hyvin hidas. Tähden elämänkulku tunnetaan melko hyvin. Esimerkiksi Aurinko on nyt noin viisi miljardia vuotta vanha ja sen ulkonäkö alkaa mainittavasti muuttua vasta miljardien vuosien kuluttua. Kaikki Linnunradan tähdet ovat alle 100 000 valovuoden ja kirkkaimmat tähdet vain 50 valovuoden päässä Maasta.
Lue lisää siitä, miten tähdet syntyvät.
Niinpä on varsin todennäköistä, että nyt taivaalla näkyvät tähdet ovat pääpiirteissään olemassa samanlaisina kuin silloin, kun niiden valo lähti kohti Maata. Kaukaisimmat Maasta havaittavat galaksit, joiden valo on voinut olla matkalla monta miljoonaa vuotta, ovat sen sijaan voineet muuttua sillä aikaa huomattavastikin. Galaksienkin elämänkaari on kuitenkin miljardien vuosien pituinen, joten voidaan olettaa, että niistä suurin osa on yhä olemassa, vaikkakin niiden ulkonäkö on voinut muuttua.