Suurimman osan vuodesta avoin tähtijoukko Messier 47 jää Pohjolasta katsottuna piiloon Auringon taakse tai horisontin alapuolelle.Katso nuoria tähtiä 13.–20. tammikuuta 2018 pimeän laskeuduttua. 


© ESO/DIGITIZED SKY SURVEY 2. ACKNOWLEDGEMENT: DAVIDE DE MARTIN

Nuori tähtijoukko valaisee keskitalven yötaivasta

Messier 47 -tähtijoukko on Suomen taivaalla harvinainen vieras. Tammikuussa maapallo kuitenkin on sellaisessa asennossa, että nämä nuoret tähdet ilmestyvät näkyviin Pohjolassakin.

tiistai 19. joulukuuta 2017 teksti Jesper Grønne

Tähtijoukko Messier 47 näkyy Suomessa vain keskitalvella, kun etelätaivaan tähdistön Peräkeulan pohjoisosa nousee eteläisen horisontin yläpuolelle. Maasta katsottuna Messier 47 täyttää taivaasta yhtä paljon kuin täysikuu.

Suotuisissa olosuhteissa tähtijoukon näkee paljain silmin, mutta kiikari tuo sen vielä selvemmin esiin. Parhaiten se näkyy Kuun valon ollessa heikoimmillaan, esim. 13.–20. tammikuuta.

Messier 47:n tähdet ovat 78 miljoonan vuoden ikäisinä suhteellisen nuoria. Aurinko esimerkiksi on yli 4 500 miljoonaa vuotta vanha.

Älä anna tärkeimpien tiedeuutisten mennä ohi – tilaa Tieteen Kuvalehden UUTISKIRJE suoraan sähköpostiisi

Toimi näin

  • Löydät Messier 47:n, kun ojennat käsivartesi ja katsot reilun kämmenenleveyden verran vasemmalle kirkkaimmasta tähdestä, Siriuksesta. Se on yhtä korkealla horisontista kuin Sirius.

  • Näet Messier 47:n parhaiten, kun katsot sitä pimeästä paikasta, jossa ympäristön valaistus ei häiritse ja josta näkee esteettömästi eteläiseen horisonttiin..

  • Anna silmiesi tottua pimeään ja tue kiikaria vaikka puun oksaan, jotta se ei tärise. Suuntaa kiikari horisonttiin Siriuksesta vasemmalle ja nosta sitä hitaasti. Tarkenna kiikaria, kunnes tähdet näkyvät pieninä ja terävinä.

TIESITKÖ?

Charles Messier kartoitti 1700-luvulla yli sata taivaan merkittävimmistä kohteista.

Hänellä oli kuitenkin virhe Messier 47:n koordinaateissa, ja vasta 1959 kanadalainen astronomi T. F. Morris onnistui paikantamaan kyseisen tähtijoukon uudelleen.

LÄHDE LÖYTÖRETKELLE UNIVERSUMIIN tilaamalla Tieteen Kuvalehti

Ensimmäinen messierin luettelon kohteista oli rapusumu.

© ESO

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: