Nuori tähtijoukko valaisee keskitalven yötaivasta

Messier 47 -tähtijoukko on Suomen taivaalla harvinainen vieras. Tammikuussa maapallo kuitenkin on sellaisessa asennossa, että nämä nuoret tähdet ilmestyvät näkyviin Pohjolassakin.

Suurimman osan vuodesta avoin tähtijoukko Messier 47 jää Pohjolasta katsottuna piiloon Auringon taakse tai horisontin alapuolelle.Katso nuoria tähtiä 13.–20. tammikuuta 2018 pimeän laskeuduttua.

© ESO/DIGITIZED SKY SURVEY 2. ACKNOWLEDGEMENT: DAVIDE DE MARTIN

Tähtijoukko Messier 47 näkyy Suomessa vain keskitalvella, kun etelätaivaan tähdistön Peräkeulan pohjoisosa nousee eteläisen horisontin yläpuolelle. Maasta katsottuna Messier 47 täyttää taivaasta yhtä paljon kuin täysikuu.

Suotuisissa olosuhteissa tähtijoukon näkee paljain silmin, mutta kiikari tuo sen vielä selvemmin esiin. Parhaiten se näkyy Kuun valon ollessa heikoimmillaan, esim. 13.–20. tammikuuta.

Messier 47:n tähdet ovat 78 miljoonan vuoden ikäisinä suhteellisen nuoria. Aurinko esimerkiksi on yli 4 500 miljoonaa vuotta vanha.

Toimi näin

  • Löydät Messier 47:n, kun ojennat käsivartesi ja katsot reilun kämmenenleveyden verran vasemmalle kirkkaimmasta tähdestä, Siriuksesta. Se on yhtä korkealla horisontista kuin Sirius.
  • Näet Messier 47:n parhaiten, kun katsot sitä pimeästä paikasta, jossa ympäristön valaistus ei häiritse ja josta näkee esteettömästi eteläiseen horisonttiin..
  • Anna silmiesi tottua pimeään ja tue kiikaria vaikka puun oksaan, jotta se ei tärise. Suuntaa kiikari horisonttiin Siriuksesta vasemmalle ja nosta sitä hitaasti. Tarkenna kiikaria, kunnes tähdet näkyvät pieninä ja terävinä.

Ensimmäinen messierin luettelon kohteista oli rapusumu.

© ESO