Rosette-sumun keskellä muodostunut avoin tähtijoukko NGC 2244 on nähtävissä paljain silmin. Jotta saat myös sitä ympäröivän punertavan emissiosumun näkyviin, kiinnitä kaukoputkeen kamera ja ota kuva.

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK

Nuoret jättitähdet ovat raivanneet kaasut tieltään

NGC 2244 -joukon tähdillä on ikää vain tuhannesosa Auringon iästä, mutta ne loistavat 400 000 kertaa niin voimakkaasti. Tähtien runsas energia on polttanut reiän niitä ympäröivään Rosette-sumuun.

maanantai 18. joulukuuta 2017 teksti Jesper Grønne

Pimeänä ja kirkkaana talviyönä, esimerkiksi öiden ollessa pisimmillään joulukuun 21. päivän tienoilla, on hyvä aika etsiä taivaalta suhteellisen nuori avoin tähtijoukko NGC 2244. Se on keskellä punaista Rosetten tähtisumua kaakossa.

Aurinkoon verrattuna NGC 2244:n tähtien massa on jopa 60-kertainen ja niiden loisteen voimakkuus 400 000-kertainen. Ne eivät elä pitkään, koska ne kuluttavat polttoaineensa nopeasti.

4–5 miljoonaa vuotta sitten syntyneen tähtijoukon kuuma säteily on pyyhkäissyt kaasut pois Rosette-sumun keskeltä ja tehnyt sumuun reiän.

Toimi näin

  • Löydät tähtijoukon kaakon tai etelän suunnasta, enintään kaksi kämmenenleveyttä vasemmalle kolmen kirkkaan tähden Orionin vyöstä – suunnilleen samalta korkeudelta horisontin yltä.

  • Näet tähtijoukon parhaiten tavallisella käsikiikarilla, joka on esimerkiksi kokoa 8 x 50. Tue tarvittaessa kiikaria vaikka puun oksaa vasten, jotta se ei tärise.

  • Punertava Rosette-sumu voi suotuisissa oloissa näkyä harmahtavana pilvenä NGC 2244:n ympärillä, mutta yleensä se ei erotu taivaalta – ei edes kiikarilla. Saadaksesi sen näkyviin kiinnitä kaukoputkeen kamera ja ota kuva.

Perehdy upean universumimme yksityiskohtiin tilaamalla Tieteen Kuvalehti

TIESITKÖ?

Monet NGC 2244:n tähdistä ovat niin sanottua O-tyyppiä – superkuumia tähtiä, jotka tuottavat paljon säteilyä ja tähtituulia. 

Säteily saa tähtiä ympäröivän vetykaasun hehkumaan, mikä taas antaa Rosette-sumulle sen kauniin punertavan värin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: