Aurinko, Maa ja Jupiter ovat nyt samalla linjalla niin, että Maa jää Auringon ja Jupiterin väliin. Asetelmaa kutsutaan oppositioksi.
Koska Maan ja Jupiterin etäisyys on nyt lyhin mahdollinen, Jupiter näkyy hyvin, tosin vain eteläisimmässä Suomessa, missä se nousee matalalle horisontin yläpuolelle. Pohjoisessa se ei nouse näkyviin lainkaan.
Jupiteria kiertää 79 kuuta. Suurin niistä, Ganymedes, on koko Aurinkokunnan suurin kuu. Se on Merkurius-planeettaakin suurempi.
Jupiter on Aurinkokunnan suurin planeetta sekä läpimitaltaan että massaltaan. Sillä on massaa kaksi kertaa niin paljon kuin Aurinkokunnan muilla planeetoilla yhteensä, ja sillä on toiseksi eniten kuita Aurinkokunnassa – vain Saturnuksella on enemmän.
Kuita löytyy koko ajan lisää: 15 vuonna 2015, kaksi vuonna 2016 ja 10 vuonna 2018. Artikkelin kirjoitushetkellä niitä tunnettiin 79.
Suuria kuita voi tarkkailla kiikarilla
”Uusimmat” kuut ovat tosin niin pieniä, että ne erottuvat vain isoilla kaukoputkilla.
Toisaalta Jupiterin neljä suurinta kuuta – Io, Europa, Ganymedes ja Kallisto – ovat niin suuria, että ne voi erottaa kiikarilla. Ne löysi Galileo Galilei jo vuonna 1610, ja niitä kutsutaankin Galilein kuiksi.

Jupiterin Io-kuun pinta on lukuisien tulivuorien täplittämä. Io-kuu on Aurinkokunnan vulkaanisesti aktiivisin kappale, ja sen tulivuoret sylkevät ainetta yli 400 kilometrin päähän avaruuteen.
Jos tarkkailet Jupiteria useina peräkkäisinä öinä, voit nähdä isojen kuiden tanssivan planeetan ympärillä. Toisinaan jokin niistä puikahtaa piiloon planeetan taakse tai hukkuu siitä heijastuvaan valoon.

Ilmiön taustaa: Kuut viilettävät vinhaa vauhtia
Jupiterin neljä suurinta kuuta (Io, Europa, Ganymedes ja Kallisto) kiertävät planeettaa niin nopeasti, että niiden asetelma muuttuu päivittäin. Kukin vaakaviiva kuvaa uutta vuorokautta.
Opas Jupiterin kuihin

Milloin?
Jupiter ja sen neljä suurinta kuuta näkyvät koko yön syyskuussa, mutta ne loistavat voimakkaimmin yöllä 26.–27. syyskuuta, kun Jupiter on oppositiossa eli vastapäätä Aurinkoa.
Missä?
Puolenyön vaiheilla 26.–27. syyskuuta näet Jupiterin 30 asteen korkeudella etelän horisontin yllä. Ganymedes, Europa ja Io ovat Jupiterin vasemmalla ja Kallisto oikealla puolella.
Miten?
Jupiter on helppo erottaa paljain silminkin, sillä se loistaa taivaalla tähtiä kirkkaampana. Nähdäksesi myös Jupiterin kuut tarvitset kuitenkin kiikarin. Etsi käsillesi tukea, jotta kiikari ei tärise.