Näe Jupiter ja sen neljä suurinta kuuta

KUUOPAS: Kesäkuu tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkia Aurinkokunnan suurinta planeettaa Jupiteria, sillä se on Aurinkoa kiertävällä radallaan juuri nyt lähimpänä Maata. Jos kirkkaita öitä sattuu useita peräkkäin, voit nähdä myös sen neljä suurinta kuuta kiikarilla.

Shutterstock

Aurinko, Maa ja Jupiter ovat nyt samalla linjalla niin, että Maa jää Auringon ja Jupiterin väliin. Asetelmaa kutsutaan oppositioksi, ja se tarjoaa kahtalaista etua Jupiterin tarkkailuun.

Ensinnäkin Maan ja Jupiterin etäisyys on nyt lyhin mahdollinen, ja toiseksi Jupiter näkyy suureen osaan maapalloa koko yön.

Jupiteria kiertää 79 kuuta. Suurin niistä, Ganymedes, on koko Aurinkokunnan suurin kuu. Se on Merkurius-planeettaakin suurempi.

Jupiter on Aurinkokunnan isoin ja massaltaan suurin planeetta. Sen massa on kaksi kertaa niin suuri kuin Aurinkokunnan muiden planeettojen yhteensä. Se on muutenkin ylivoimainen, koska sillä on Aurinkokunnassa eniten kuita.

Uusia löytyy koko ajan lisää: vuonna 2015 niitä havaittiin 15, vuonna 2016 kaksi ja vuonna 2018 kaksitoista. Artikkelin kirjoitushetkellä kuita tunnettiin 79.

Suuria kuita voi tarkkailla kiikarilla

”Uusimmat” kuut ovat tosin niin pieniä, että ne erottuvat vain isoilla kaukoputkilla.

Toisaalta Jupiterin neljä suurinta kuuta – Io, Europa, Ganymedes ja Kallisto – ovat niin suuria, että ne voi erottaa kiikarilla. Ne löysi Galileo Galilei jo vuonna 1610, ja niitä kutsutaankin Galilein kuiksi.

Jupiterin Io-kuun pinta on lukuisien tulivuorien täplittämä. Io-kuu on Aurinkokunnan vulkaanisesti aktiivisin kappale, ja sen tulivuoret sylkevät ainetta yli 400 kilometrin päähän avaruuteen.

© NASA

Jos tarkkailet Jupiteria useina peräkkäisinä öinä, voit nähdä kuiden tanssivan planeetan ympärillä. Toisinaan jokin niistä puikahtaa piiloon planeetan taakse tai hukkuu siitä heijastuvaan valoon.

Opas Jupiterin kuihin

  • Milloin?

    Etelä-Suomessa Jupiter ja isot kuut näkyvät valtaosan kesäkuuta puoli yhdentoista tienoilta puoli viiteen. Kirkkaimmillaan ne ovat 10. ja 11. päivän välisenä yönä, jolloin Jupiter on oppositiossa.

  • Missä?

    10.6. keskiyön jälkeen Jupiter näkyy matalalla eteläisen horisontin yllä. Pohjois-Suomessa se ei näy lainkaan. Ganymedes ja Europa ovat Jupiterin vasemmalla puolella ja Io ja Kallisto oikealla.

  • Miten?

    Jupiter on helppo erottaa paljainkin silmin, sillä se loistaa taivaalla tähtiä kirkkaampana. Kuiden näkemiseen tarvitset tavallisen kiikarin. Etsi käsillesi tukea, jotta kiikari ei tärise.

Lue myös:

Jupiter_aurinkokuntateema
Aurinkokunta

Jupiter: Aurinkokunnan suurin

3 minuuttia
Tähdet

Syyskuu: Arvoituksellinen tähti vilkkuu yötaivaalla

2 minuuttia
Tähdet – Miten tähdet syntyvät?
Tähdet

Tähdet – Miten tähdet syntyvät?

0 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!