Tähden väri riippuu sen pinnan lämpötilasta. Eri tähtien lämpötila voi vaihdella paljonkin. Ruskeiden kääpiötähtien pinta on vain muutaman sadan asteen lämpöinen, kun taas kuumimmissa tähdissä pintalämpötila voi olla lähes 100?000 astetta.
Laajaa lämpötilakirjoa vastaa yhtä laaja värikirjo. Taivaalla ei ole vain punaisia, oransseja, keltaisia, vihertäviä, sinisiä ja violetteja tähtiä, vaan sävyt jatkuvat myös ihmissilmän erottaman alueen ulkopuolelle infrapuna- ja ultraviolettisäteilyn aallonpituuksille.
Värin ja pintalämpötilan välisen yhteyden voi kokea myös maanpäällisissä olosuhteissa.
Huoneenlämpötilassa kappale säteilee enimmäkseen infrapuna-alueella. Jos kappale kuumennetaan yli 500-asteiseksi, se näyttää muuttuvan punasävyiseksi.
Jos kappaletta kuumennetaan edelleen muutaman tuhannen asteen lämpöiseksi, se muuttuu punahehkuiseksi. Näin on käynyt muun muassa punaisten jättiläistähtien, kuten Betelgeuzen, tapauksessa.
Jos lämpötila nousee vielä korkeammaksi, kappale muuttuu ensin oranssiksi ja sitten keltaiseksi. Kun se saavuttaa saman lämpötilan kuin Auringon pinta eli 5?500 astetta, se saa kellanvalkoisen värin.
Löydätkö Pohjantähden? Etsi oppaamme avulla ikoninen tähti yötaivaalta.
Todellisuudessa lämmin kappale säteilee tietysti kaikilla aallonpituuksilla eli sen spektrissä on kaikkia värejä. Värimäärittelyssä käytetään kuitenkin sitä väriä, jota vastaavaa aallonpituutta on spektrissä eniten.
Tosin esimerkiksi valkohehkuinen tähti on oikeasti ”viherhehkuinen”, sillä sen spektrissä on eniten vihreää, mutta ihmisen silmä näkee sen siinä yhteydessä pikemminkin vaaleana.
Vielä kuumempien tähtien, joiden pintalämpötila on yli 10.000 astetta, säteilyspektrissä painottuu sininen alue. Siksi tällaiset taivaankappaleet näyttävät ihmissilmin tarkasteltuina sinertävänvaaleilta. Kaikkein kuumimpien tähtien säteilyssä on eniten ultraviolettialueen aallonpituuksia, joita ihmissilmä ei erota.
Spektrissä on kuitenkin vielä niin paljon myös sinistä, että tällaisetkin tähdet erottuvat myös paljain silmin.
Lue lisää siitä, miten tähdet syntyvät.