Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Cat's eye nebula
Maailmankaikkeus - Tähdet

Mikä on planetaarinen sumu?

Planetaarisella sumulla ei ole mitään tekemistä planeettojen kanssa, vaikka nimestä voisi päätellä toisin. Sumu on peräisin pienestä tai keskisuuresta tähdestä, joka on sammumaisillaan.

Tähti säteilee valonakin näkyvää energiaa, koska siinä tapahtuu ydinreaktioita. Fuusion tuloksena vedystä syntyy heliumia. Kun vety loppuu, helium alkaa fuusioitua sillä seurauksella, että tähti paisuu ja muuttuu sykkiväksi punaiseksi jättiläiseksi. Muutaman miljoonan vuoden kuluessa, kun heliumkin käy vähiin, fuusioreaktiot lakkaavat. Tähden sisäosat luhistuvat, jolloin syntyy tiivis valkoinen kääpiö. Vaikka siinä ei synny enää energiaa, se loistaa kuumuuttaan.

Kehityksensä loppuvaiheessa tähti vapauttaa suurimman osan aineestaan kaasuina. Planetaarinen sumu muodostuu juuri näistä kaasuista. Valkoisen kääpiön säteily saa sen hohtamaan. Koska kaasut laajenevat kuitenkin nopeasti, sumu häviää muutamassa kymmenessätuhannessa vuodessa. 5–6 miljardin vuoden kuluttua sammuvaa Aurinkoakin seuraa tällainen sumu.

Lue myös:

Tähtitaivas
Tähtitaivas

Oppaasi maaliskuun tähtitaivaaseen

9 minuuttia
Eksoplaneetat

Mustat aukot tuottavat jättiläisplaneettoja

15 minuuttia
Kotkasumu
Tähdet

19. elokuuta: Valtavat kaasupylväät tuottavat uusia tähtiä

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota