Orionin vyö
Yötaivaalla loistaa nyt voimakkaasti kolme nuorta tähtijärjestelmää: Alnitak, Alnilam ja Mintaka. Ne kuuluvat Orionin vyö -nimellä tunnettuun tähtikuvioon, jonka kaikki yhdeksän tähteä ovat sinisiä ja suhteellisen nuoria.
Mitä nuorempi tähti on, sitä kuumempana se hehkuu ja sitä sinisemmältä se näyttää. Orionin vyön tähdet ovat ilmeisesti muodostuneet vain 4–10 miljoonaa vuotta sitten.
Vanhemmat tähdet – kuten yli 4,5 miljardin vuoden ikäinen Aurinko – hehkuvat heikommin ja loistavat siksi keltaisempina kuin nuoret.
Ilmiön taustaa: Vyöhön kuuluu yhdeksän tähteä
Äkkiseltään Orionin vyössä näyttää olevan vain kolme tähteä, mutta niiden massa on niin suuri, että ne ovat vetäneet puoleensa pienempiä tähtiä.

Alnitak
Alnitakin suurin tähti on sininen ylijättiläinen, peräti 20 kertaa Auringon kokoinen. Sitä kiertää kaksi pienempää tähteä.

Alnilam
Alnilam on 50 kertaa niin suuri kuin Aurinko, ja toisin kuin Orionin vyön muut osapuolet Alnilam on yksittäinen tähti.

Mintaka
Mintaka-järjestelmään kuuluu päätähden lisäksi neljä nuorta tähteä, joista yksi on niin kuuma, että se näyttää valkoiselta.
Orionin vyön tähdet ovat syntyneet Orionin sumuksi nimetyssä tähtisumussa, joka sijaitsee Orionin vyön eteläpuolella.
Myös Alnitakin tähtijärjestelmän ympärillä on tähtisumu: Liekkisumu. Siinä syntyy yhä uusia tähtiä, ja se koostuu nyt useista sadoista nuorista tähdistä.
Orionin vyöstä on matkaa Maahan 700–1 300 valovuotta, mikä on vain sadasosa Linnunradan läpimitasta. Astronomisessa mielessä se on siis melkein naapurissa. Se loistaakin niin voimakkaasti, että näet sen paljain silmin.
Opas Orionin vyöhön

MISSÄ JA MILLOIN?
Jos katsot 15. joulukuuta eteläkaakkoon kello 23:n aikaan, näet Orionin vyön muodostavat kolme tähtijärjestelmää noin 25 astetta horisontin yläpuolella.
NÄKYVYYS?
Voit nähdä Orionin vyön paljain silmin, koska valtavan Orionin tähdistön keskeltä erottuu selvästi kolme tähteä. Etenkin Mintaka valaisee voimakkaasti yötaivasta.
Kiikarilla katsoessasi tähdet erottuvat selkeämmin ja näet helpommin Orionin vyön yksityiskohdat, muun muassa Alnitakia ympäröivän tähtisumun, Liekkisumun.