Heinäkuun lopulla meteoriparvet viuhahtavat maapallon läheltä ja saattavat synnyttää runsaasti tähdenlentoja.

© Shutterstock

Meteoriparvi välkkyy heinäkuun taivaalla

Heinäkuun loppu on hyvää aikaa tiirailla tähdenlentoja. Ilmakehään nimittäin saapuu useita meteoriparvia, jotka tuovat elämää kesän hämärälle taivaalle.

perjantai 28. heinäkuuta 2017 teksti Nanna Vium

Tulevina öinä kannattaa napata viltti kainaloon ja lähteä koko yöksi paljaan taivaan alle.

Heinäkuun lopussa on nimittäin luvassa astronominen erikoisnäytös, kun taivaalla risteilee samanaikaisesti useita meteoriparvia. Siksi myös tähdenlentoja saattaa näkyä huomattavasti tavallista enemmän.

>> MATKUSTA TIETEEN KUVALEHDEN KANSSA: Koe elämäsi huippuhetki, kun Aurinko pimenee etelävaltioiden yllä

Jätä hyvästit kaupungin valoille

Yksi meteoriparvista on nimeltään Delta-akvaridit, ja se näkyy Vesimiehen tähdistön suunnalla. Se koostuu Marsdenin ja Krachtin komeettojen pölystä ja pikkukivistä, jotka palavat osuessaan ilmakehään.

Parvi on aktiivinen heinäkuun 12. päivästä elokuun lopulle, ja kaikkein vilkkaimmin se ilmoittelee itsestään heinäkuun 28. ja 29. päivän tienoilla. 

Silloin voi keskiyön maissa nähdä hyvällä tuurilla jopa 20 tähdenlentoa tunnissa. Parhaiten niitä voi bongailla eteläisellä pallonpuoliskolla, missä Vesimies näkyy korkeammalla.

Tähdenlennon näkemisen todennäköisyyttä täällä pohjoisessa voikin kohentaa parhaiten hakeutumalla kauas kaupungin ja keinovalojen synnyttämästä valosaasteesta.

Ohjeidemme avulla voit saada hienoja kuvia meteoriparvi sta.

Lämmittelyä vuoden pääesitykselle

Toinen, usein pienemmälle huomiolle jäävä meteoriparvi on Alfa-capricornidit, pienempi parvi, joka on aktiivisimmillaan 11. heinäkuuta–10. elokuuta. Se on pienestä koostaan huolimatta maineikas tähdenlentojen synnyttäjä.

Heinäkuun lopussa saattaa myöskin päästä näkemään vuoden suurimpiin lukeutuvan meteoriparven, Perseidien, ensimmäisiä tähdenlentoja. Niiden maksimi sijoittuu elokuun puoleenväliin, jolloin taivaan poikki saattaa viuhua jopa yli sata tähdenlentoa tunnissa. 


Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: