Kevättaivaalla kiitävistä Lyridien parven meteoreista on kiittäminen emokomeettaa nimeltä Thatcher. 

© Shutterstock

Meteoriparvi säkenöi huhtikuisella taivaalla

Jos mielit nähdä tähdenlentoja, tarkkaile taivasta huhtikuun loppupuolella, kun Lyridien meteoriparvi kiitää taivaankannella.

tiistai 17. huhtikuuta 2018 teksti Nanna Vium

Pue ulkovaatteet päälle ja täytä termospullo kuumalla kaakaolla.

Huhtikuun lopulla on nimittäin mahdollista nauttia vähän tavallista erikoisemmasta tähtitaivaasta, kun Lyridien meteoriparvi valaisee taivasta jopa 20 tähdenlennolla tunnissa.

Tähtikuvaajan huippuhetki

14.–30. huhtikuuta havaittavat Lyridit ovat yksi vuosittaisista meteoriparvista. Lyridien maksimi osuu huhtikuun 23. päivän yöhön.

Silloin voi parhaimmillaan nähdä 10–20 tähdenlentoa tunnissa, ja kaikkein runsaimpina vuosina niitä voi nähdä yön aikana jopa sata.

Parvi on saanut nimensä Lyyran tähdistöltä, jonka suunnasta ne näyttävät lentävän. Tähdistö on melko helppo löytää taivaalta, sillä sen kirkkain tähti Vega on koko tähtitaivaan 5. kirkkain tähti.

Komeetan jäännökset pommittavat ilmakehää

Meteoriparvi syntyy, kun Maa ohittaa joka kevät näihin aikoihin komeetta 1861 G1/Thatcherin jäänteitä, joita törmää ilmakehäämme peräti 177 000 kilometrin tuntinopeudella ja palaa poroksi.

Nuo komeetan hiukkasvanan törmäykset saavat tähtitaivaan säkenöimään.

Emokomeetan kiertoaika Auringon ympäri on peräti 415 vuotta, ja edellisen kerran se kulki Aurinkokunnan sisäosan läpi vuonna 1861. Siksi itse komeetasta ei ole olemassa ainuttakaan Maasta otettua valokuvaa.

Lähde löytöretkelle universumiin

Keväällä taivaalla näkyy monia ilmiöitä, joita voit tarkkailla hyvällä kiikarilla. Jos haluat tiirailla taivaalle, voit nyt saada täydellisen aloituspaketin. Siinä on:

  • Laadukas kiikari, jolla voit tarkkailla Aurinkokuntaa.
  • Opas tähtitaivaan tapahtumiin vuonna 2018, jotta tiedät, mihin suuntaan ja milloin taivasta kannattaa tähyillä.
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä, jotka antavat lisävinkkejä taivaan tapahtumista.

Voit myöhemmin tänä vuonna suunnata kiikarin vaikka Orionin tähdistöön ja tarkkailla Betelgeuzea – taivaan kirkkainta punaista ylijättiläistä. Se näkyy Mitilux-kiikarilla.


Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: