Jos joskus tuntuu siltä, että elää kuplassa, voi olla helpottavaa tietää, että tutkijat ovat saaneet vahvoja todisteita sen olemassaolosta. Kyse on tosin aika paljon suuremman kokoluokan kuplasta kuin ihmisen oma rajoittunut maailma.
Gaia-avaruusteleskoopin välittämien tietojen pohjalta on laadittu ensimmäinen kolmiulotteinen kartta niin sanotusta Paikallisesta kuplasta. Siitä ei käy ilmi ainoastaan se, että Maa sijaitsee tähtiä poikivan kuplan keskellä, vaan myös se, kuinka kupla on syntynyt.
"Paikallisen kuplan ovat saaneet aikaan voimakkaat supernovaräjähdykset viimeisten 14 miljoonan vuoden aikana. Iskuaallot, jotka ovat lähteneet liikkeelle tähtien räjähtäessä supernovana, ovat painaneet lähellä olevaa kaasua kokoon tiiviiksi kuoreksi, joka muodostaa kuplan pinnan", selittää Harvardin–Smithsonianin astrofysiikan tutkimuskeskuksen tähtitieteilijä Catherine Zucker Tieteen Kuvalehdelle.
Läpimitaltaan 1 000 valovuotta oleva kupla toimii eräänlaisena kosmisena tähtitehtailijana, jonka tuotteet muuttavat jatkuvasti yötaivasta.
Supernovat puhalsivat kuplan
Paikallinen kupla on tähtien välisen avaruuden tyhjiö kotigalaksimme Linnunradan Orionin haarassa. Se juontuu noin 14 miljoonan vuoden takaa, jolloin jättiläistähti luhistui ja räjähti supernovana.
Linnunradassa esiintyy keskimäärin noin kaksi supernovaa vuosisadassa. Tähden räjähdyksessä vapautuu sekunnin murto-osassa yhtä paljon energiaa kuin Aurinko lähettää miljoonassa vuodessa.