NASA

Maan varjo leikkaa täysikuun

TÄHTITAIVAAN OPAS: Täysikuu JA osittainen kuunpimennys. Siinä tämän taianomaisen kesäyön ohjelma. Maa heittää varjonsa taivaalla loistavan Kuun yli.

Kuunpimennys

Maa heittää avaruuteen pitkän varjon, jonka läpi Kuu kulkee tasaisin väliajoin. Joillakin kerroilla Kuu peittyy täysin Maan varjon tummimpaan osaan.

Tätä kutsutaan täydelliseksi kuunpimennykseksi. Toisilla kerroilla Kuu vain leikkaa varjoa. Tällöin tapahtuu osittainen pimennys, kuten 16. heinäkuuta.

Kuu siirtyy ensin Maan varjon ulompaan osaan, mutta vasta kun Kuu osuu varjon tummaan sisäosaan, muutos näkyy selvästi. Pyöreä varjo vaeltaa Kuun yli peittämättä sitä silti kokonaan.

Kuu hehkuu punertavana

Varjo voi olla punertava, koska Kuuhun osuvat vain Maan ilmakehässä taittuneet auringonvalon punaiset aallonpituudet.

Pimennys näkyy parhaiten Etelä-Suomessa, Vaasa–Kajaani-linjan pohjoispuolella vain osan aikaa.

Pimennyksen ollessa syvimmillään Kuu on Helsingissä 6 asteen ja Oulussa 2 asteen korkeudella. Utsjoella pimennys ei näy lainkaan.

Kuunpimennysopas

© Stellarium

Toimi näin

MISSÄ JA MILLOIN?

Osittainen kuunpimennys alkaa 16. heinäkuuta klo 23.02 ja kestää vajaat kolme tuntia. Se on syvimmillään klo 0.31. Etsi tähystyspaikka, josta on esteetön näkymä kaakon horisonttiin.

MITEN?

Paljain silmin voit nähdä täysikuun, joka kulkee taivaalla Maan varjon halki. Pienellä kiikarilla erotat jo Kuun lukuisat kraatterit ja muita sen maaston yksityiskohtia.

KUVAUSMAHDOLLISUUS?

Kameralle tarvitset jalustan. Lähikuva vaatii seurantamoottorilla varustetun kaukoputken, sillä Kuu liikkuu niin nopeasti, ettei siitä saa tarkkaa kuvaa edes parin sekunnin valotusajalla.