Tietoja verikuusta
Kuunpimennyksiä – samoin kuin auringonpimennyksiä – esiintyy erilaisina versioina. Täydellisessä kuunpimennyksessä Maa, Aurinko ja Kuu ovat samalla suoralla linjalla niin, että Maa on keskellä. Tällöin Kuu näyttää punaiselta, mistä se on saanut nimen verikuu.
- tammikuuta taivaankappaleet eivät ole aivan samalla linjalla ja siksi pimennys on osittainen.
Kuu lipuu Maan puolivarjoon, missä Maan ilmakehä ei taita Auringon valoa yhtä paljon kuin täydellisessä pimennyksessä eikä Kuu siten muutu yhtä verenpunaiseksi.

Kuunpimennyksen ollessa osittainen Kuu kulkee Maan puolivarjoon ja vain sivuaa täysvarjoa. Siksi ainoastaan osa Kuusta hohtaa punertavana, toisin kuin kuvan esittämässä täydellisessä verikuussa.
Kuu sivuaa kuitenkin Maan täysvarjoa, ja Kuun oikeanpuoleinen alaosa saa kello 19.30:n vaiheilla punertavan hohteen. Punertunut osuus kasvaa hitaasti kello 21.10:een saakka, jolloin pimennys on syvimmillään. Pimennys on tämän vuoden ainoa, joka näkyy koko Suomessa.
Opas verikuun tarkkailuun

MISSÄ JA MILLOIN?
Puolivarjopimennys alkaa klo 19.08, mutta sen alkua on vaikea huomata. Syvimmillään se on klo 21.10, ja se päättyy klo 23.12. Näet varjon peittävän Kuun ja Kuun taas lipuvan esiin.
NÄKYVYYS?
Pimennyksen alkaessa löydät Kuun idästä 25 astetta horisontin yläpuolelta. Illan kuluessa Kuu nousee kohti etelää, ja pimennyksen lopussa se on jo lähes 50 asteen korkeudella.
Kiikarilla tai pienellä kaukoputkella voit erottaa monia yksityiskohtia Kuun pinnalta ja pystyt myös helpommin tarkkailemaan Kuun eri puolten välistä kirkkauseroa.