Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maan varjo aiheuttaa osittaisen verikuuilmiön

TÄHTIOPAS: Kuu hehkuu osittain punertavana 10. tammikuuta. Silloin Maa, Aurinko ja Kuu ovat lähes samalla suoralla linjalla ja Kuu värjäytyy punaiseksi, kun se lipuu Maan puolivarjoon.

Jesper Grønne

Tietoja verikuusta

Kuunpimennyksiä – samoin kuin auringonpimennyksiä – esiintyy erilaisina versioina. Täydellisessä kuunpimennyksessä Maa, Aurinko ja Kuu ovat samalla suoralla linjalla niin, että Maa on keskellä. Tällöin Kuu näyttää punaiselta, mistä se on saanut nimen verikuu.

  1. tammikuuta taivaankappaleet eivät ole aivan samalla linjalla ja siksi pimennys on osittainen.

Kuu lipuu Maan puolivarjoon, missä Maan ilmakehä ei taita Auringon valoa yhtä paljon kuin täydellisessä pimennyksessä eikä Kuu siten muutu yhtä verenpunaiseksi.

Kuunpimennyksen ollessa osittainen Kuu kulkee Maan puolivarjoon ja vain sivuaa täysvarjoa. Siksi ainoastaan osa Kuusta hohtaa punertavana, toisin kuin kuvan esittämässä täydellisessä verikuussa.

© Shutterstock

Kuu sivuaa kuitenkin Maan täysvarjoa, ja Kuun oikeanpuoleinen alaosa saa kello 19.30:n vaiheilla punertavan hohteen. Punertunut osuus kasvaa hitaasti kello 21.10:een saakka, jolloin pimennys on syvimmillään. Pimennys on tämän vuoden ainoa, joka näkyy koko Suomessa.

Opas verikuun tarkkailuun

© Stellarium

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Puolivarjopimennys alkaa klo 19.08, mutta sen alkua on vaikea huomata. Syvimmillään se on klo 21.10, ja se päättyy klo 23.12. Näet varjon peittävän Kuun ja Kuun taas lipuvan esiin.

  • NÄKYVYYS?

    Pimennyksen alkaessa löydät Kuun idästä 25 astetta horisontin yläpuolelta. Illan kuluessa Kuu nousee kohti etelää, ja pimennyksen lopussa se on jo lähes 50 asteen korkeudella.

    Kiikarilla tai pienellä kaukoputkella voit erottaa monia yksityiskohtia Kuun pinnalta ja pystyt myös helpommin tarkkailemaan Kuun eri puolten välistä kirkkauseroa.

Lue myös:

Tähdet

Koko tammikuu: Tähdet loistavat eri väreissä

3 minuuttia
Tähdet

Koko toukokuu: Tutustu Otavan kuusitähtijärjestelmään

2 minuuttia
Tähdistö Kefeus
Tähdistöt

Kefeus – Näin löydät tähdistön

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota