Shutterstock
Månen og uranus

Kuu ja jääjättiläinen kohtaavat toisensa talven pimeydessä

Välimatkaa on miljardeja kilometrejä. Silti tänä iltana Kuu ja Uranus kohtaavat toisensa tähtitaivaalla.

Helmikuun 7. päivänä on hyvä tilaisuus nähdä jääjättiläinen Uranus, joka on Aurinkokunnan kolmanneksi suurin ja toiseksi uloin planeetta.

Tänä iltana Kuu ja Uranus näyttäytyvät hyvin lähellä toisiaan taivaalla, ja siksi voit käyttää Kuuta oppaana, joka osoittaa tien kaukaiseen planeettaan.

Voit tarkkailla Uranusta tavallisella kiikarilla, ja jos taivas on kirkas ja pimeä, planeetan voi nähdä jopa paljain silmin.

Etäisyys Maasta Kuuhun on tänä iltana 395 000 kilometriä, kun taas Uranukseen on matkaa peräti 2,97 miljardia kilometriä.

Vaikka planeetan läpimitta on lähes 15 kertaa niin suuri kuin Kuun, Kuu täyttää huomattavasti enemmän taivaasta. Uranuksella on itsellään 27 kuuta ja lisäksi 13 ohutta rengasta.

Mitään niistä ei voi kuitenkaan erottaa taivaalta pelkällä kiikarilla.

Opas jääjättiläiseen

Stjernekort

Kuu ja Uranus näyttävät kohtaavan taivaalla, mutta todellisuudessa välimatkaa on miljardeja kilometrejä.

© Jesper Grønne, Hvadihimlen.dk

TOIMI NÄIN

MISSÄ JA MILLOIN?

Helmikuun 7. päivänä kello 21.33 Uranus ja Kuu näyttävät olevan hyvin lähekkäin taivaalla. Kuu on suunnilleen puoliksi Auringon valaisemana kaksi astetta Uranuksen eteläpuolella.

NÄKYVYYS

Ota tavallinen kiikari ja tue sitä vaikka puun oksaa vasten, jottei kuva tärise. Tarkenna ensin Kuuhun ja tarkkaile yksityiskohtia – etenkin sen pimeän puolen rajalla.

Pidä lähtökohtana Kuuta ja liikuta kiikarin näkökenttää vähän ylös ja oikealle, noin kolme kertaa Kuun läpimitan verran. Sieltä löydät Uranuksen, joka vaikuttaa hieman utuiselta tähdeltä.