Shutterstock

Kuoleva ylijättiläinen loistaa punaisena talviyössä

Yksi taivaan kirkkaimmista tähdistä kulkee punahehkuisena kohti kuolemaa. Ylijättiläistä odottaa väistämättä kuolema valtavassa supernovaräjähdyksessä.

Ylijättiläinen

Kun ilta pimenee joulukuun 6. ja 7. päivän uudenkuun aikoihin, taivaalla näkyy selvästi yksi sen kirkkaimmista tähdistä, Alfa Orionis, joka tunnetaan myös nimellä Betelgeuze.

Se on niin sanottu punainen ylijättiläinen. Muiden ylijättiläisten tavoin Betelgeuze on käyttänyt loppuun ytimessään olleen vedyn, ja siksi se palaa pian loppuun.

Tuhonsa hetkellä se räjähtää supernovana ja näkyy taivaalla päivälläkin. Alhaisen polttoainemääränsä vuoksi Betelgeuze on muita tähtiä kylmempi, ja siksi sen väri on muuttunut valkohehkuisesta punaiseksi.

Betelgeuze muodostaa metsästäjäksi hahmotetun Orionin tähtikuvion ”olkapään”.

© ALMA/ESO/Shutterstock

Vaikka Betelgeuze erottuu hyvin taivaalta, sen kokoa ei tarkkaan tunneta. Se johtuu muun muassa siitä, että tähti sykkii eikä sen ympärillä kierrä muita taivaankappaleita.

Tähtitieteilijät arvioivat tähden massan olevan 21 kertaa Auringon massa ja läpimitan olevan 950 kertaa niin suuri kuin Auringon.

TÄHTIOPAS

Betelgeuze (ympyrä) muodostaa Orionin tähtikuvion olkapään ja liikkuu illan aikana idästä etelään.

© Stellarium.app

TOIMI NÄIN

MISSÄ JA MILLOIN?

Jos haluat nähdä punaisen ylijättiläisen, Betelgeuzen, yöt joulukuun 7. päivän uudenkuun vaiheilla ovat erityisen otollisia, koska Kuun valo on silloin heikoimmillaan.
Katso kohti itäistä horisonttia ja etsi sieltä Orionin tähtikuvion kuusi tähteä. Betelgeuze on ylimpänä vasemmalla sijaitseva tähti.

KORKEUS?

Kahdeksalta illalla Betelgeuze on idässä juuri horisontin yllä. Noin kello 23 ylijättiläinen on siirtynyt kaakkoon noin 30 astetta horisontin yläpuolelle. Keskiyön jälkeen voit nähdä sen etelässä noin 40 astetta horisontin yläpuolella.

NÄKYVYYS?

Voit erottaa Betelgeuzen taivaalta paljain silminkin, mutta näet tähden punertavan värin vielä paremmin, jos tarkkailet sitä tavallisella kiikarilla tai kaukoputkella.