Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuoleva ylijättiläinen loistaa punaisena talviyössä

TÄHTIOPAS: Se on 20 kertaa niin suuri kuin Aurinko, kirkkaampi kuin useimmat muut taivaan tähdet – ja se on lähellä kuolemaa. Ylijättiläinen Betelgeuze nauttii elämänsä viimeisestä syksystä taivaan punaisena kuninkaana. Se kuolee pian jättimäisessä supernovaräjähdyksessä.

Shutterstock

Ylijättiläinen

Kun ilta pimenee joulukuun 6. ja 7. päivän uudenkuun aikoihin, taivaalla näkyy selvästi yksi sen kirkkaimmista tähdistä, Alfa Orionis, joka tunnetaan myös nimellä Betelgeuze.

Se on niin sanottu punainen ylijättiläinen. Muiden ylijättiläisten tavoin Betelgeuze on käyttänyt loppuun ytimessään olleen vedyn, ja siksi se palaa pian loppuun.

Tuhonsa hetkellä se räjähtää supernovana ja näkyy taivaalla päivälläkin. Alhaisen polttoainemääränsä vuoksi Betelgeuze on muita tähtiä kylmempi, ja siksi sen väri on muuttunut valkohehkuisesta punaiseksi.

Betelgeuze muodostaa metsästäjäksi hahmotetun Orionin tähtikuvion ”olkapään”.

© ALMA/ESO/Shutterstock

Vaikka Betelgeuze erottuu hyvin taivaalta, sen kokoa ei tarkkaan tunneta. Se johtuu muun muassa siitä, että tähti sykkii eikä sen ympärillä kierrä muita taivaankappaleita.

Tähtitieteilijät arvioivat tähden massan olevan 21 kertaa Auringon massa ja läpimitan olevan 950 kertaa niin suuri kuin Auringon.

TÄHTIOPAS

Betelgeuze (ympyrä) muodostaa Orionin tähtikuvion olkapään ja liikkuu illan aikana idästä etelään.

© Stellarium.app

TOIMI NÄIN

 • MISSÄ JA MILLOIN?

  Jos haluat nähdä punaisen ylijättiläisen, Betelgeuzen, yöt joulukuun 7. päivän uudenkuun vaiheilla ovat erityisen otollisia, koska Kuun valo on silloin heikoimmillaan.
  Katso kohti itäistä horisonttia ja etsi sieltä Orionin tähtikuvion kuusi tähteä. Betelgeuze on ylimpänä vasemmalla sijaitseva tähti.

 • KORKEUS?

  Kahdeksalta illalla Betelgeuze on idässä juuri horisontin yllä. Noin kello 23 ylijättiläinen on siirtynyt kaakkoon noin 30 astetta horisontin yläpuolelle. Keskiyön jälkeen voit nähdä sen etelässä noin 40 astetta horisontin yläpuolella.

 • NÄKYVYYS?

  Voit erottaa Betelgeuzen taivaalta paljain silminkin, mutta näet tähden punertavan värin vielä paremmin, jos tarkkailet sitä tavallisella kiikarilla tai kaukoputkella.

Lue myös:

Betelgeuze
Tähdet

Koko joulukuu: Orionin tikittävä pommi hohtaa talven pimeydessä

3 minuuttia
Betelgeuze on muuttumassa supernovaksi
Tähdet

Universumissa tikittävän pommin kirkkaus väheni – taas

10 minuuttia
Tähdet

5. toukokuuta: Komeetta täyttää taivaan säkenöivillä tähdenlennoilla

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota