Shutterstock

Kosminen silmä kurkistelee kaukaisuudesta

Helmikuun lopussa 2022: 4 000 vuotta sitten kuoleva tähti alkoi muuttua punaisesta jättiläisestä pieneksi valkoiseksi kääpiöksi. Juuri nyt voit nähdä tähden jäännösten tuijottavan sinua taivaalta.

Lyyran rengassumu

Noin 4 000 vuotta sitten alkoi kuolevan tähden kamppailu fysiikan lakeja vastaan.

Nyt lokakuun alussa voit nähdä taistelun tuloksen: Lyyran rengassumun, joka on Messierin luettelossa kohde M57.

Aurinkoa suuremmasta tähdestä ovat jäljellä enää valkoinen kääpiö, sitä ympäröivät tähden jäännökset ja läheiset planeetat.

Miljardien vuosien ajan vety-ytimet fuusioituivat tähden sisuksissa heliumiksi, kunnes polttoaine loppui.

Loistavasta tähdestä valkoiseksi kääpiöksi

Sitten tähti paisui punaiseksi jättiläiseksi, sinkosi valtaosan aineestaan lähistölle ja kutistui lopulta valkoiseksi kääpiöksi.

Tähden ja planeettojen jäännökset muodostavat punaisen sumun, joka ympäröi tiheää valkoista kääpiötä.

Rengassumu erottuu loistavana läiskänä Vega-tähden eteläpuolella, ja se on niin kaukana, että tarvitset tehokkaan kiikarin nähdäksesi sumusta edes välähdyksen.

OPAS RENGASSUMUUN

Stjernekort Ringtågen
© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

TOIMI NÄIN

MISSÄ JA MILLOIN?

Mene ulos puoliltaöin 6. lokakuuta, jolloin uudenkuun valo ei häiritse tarkkailua. Rengassumu on lännessä nelikulmaisessa Lyyran tähdistössä vähän Vega-tähdestä etelään.

NÄKYVYYS

Rengassumu on hyvin pieni. Siksi sinulla täytyy olla tehokas kiikari ja erinomaiset tarkkailuolot. Voit tutkia sumua kirkkaalla säällä, jos lännen suunnalla ei ole häiritsevää valosaastetta.

Pienellä kaukoputkella näet sumun selvemmin pienenä, valoisana renkaana. Suurempi kaukoputki näyttää jo planetaarisen sumun rakenteen ja sen keskellä olevan valkean kääpiönkin.