Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Keskikesän aurinko luo yötaivaalle valaisevia pilviä

TÄHTIOPAS: Eteläisimmässä Suomessa voit koko kesäkuun ajan tarkkailla valaisevia yöpilviä. Pohjoisempana niitä näkyy vasta öiden vähitellen pimetessä heinä-elokuussa. Pilvi-ilmiön selitys löytyy jääkiteistä ja keskikesän matalalle laskevasta auringosta.

Jesper Grønne, HvadIHimlen.DK

Valaisevat yöpilvet

*

Ohut jääpeitteisistä pölyhiukkasista koostuva pilvikerros aaltoilee hitaasti 80–90 kilometrin korkeudessa eli noin kymmenen kertaa niin korkealla kuin tavalliset pilvet.

Kaukaiset jääkidepilvet leijuvat ilmakehän kylmimmässä osassa, mesopaussissa, mesosfäärin ja termosfäärin rajalla. Koska Aurinko keskikesällä laskee enintään 10–15 astetta horisontin alapuolelle, sen säteet osuvat korkealla kulkeviin pilviin alhaaltapäin ja saavat ne hohtamaan.

Kesäkuinen keskiyö parasta katseluaikaa

Pilviä esiintyy koko kesän, mutta etenkin kesäkuussa, jolloin ne yleensä ilmestyvät keskiyöllä ja pysyvät taivaalla koko yön. Kesäkuussa niitä tosin voi tarkkailla vain eteläisimmässä Suomessa, koska taivas on pohjoisempana liian valoisa. Loppukesästä pilvet näkyvät myös pohjoisempana.

Nasa laukaisi vuonna 2007 AIM-satelliitin noin 600 kilometrin korkuiselle kiertoradalle tarkkailemaan valaisevia yöpilviä ja selvittämään muun muassa, miten maapallon hiilidioksidipäästöt vaikuttavat niiden syntyyn.

Opas valaiseviin yöpilviin

Pilvet näkyvät pohjoisen suunnalla, kun Aurinko on juuri horisontin alapuolella.

© Shutterstock

TOIMI NÄIN

  • Missä?

    Valaisevat yöpilvet näkyvät pohjoisessa kirkkaina kesäöinä, kun Aurinko on 10–15 astetta horisontin alapuolella. Ne joko näkyvät yksittäisinä juovina tai täyttävät koko pohjoisen taivaan.

  • Kuvaaminen?

    Jos haluat kuvata ilmiötä, voit käyttää peiliheijastuskameraa, jonka polttoväliksi on säädetty 70 mm, ISO-herkkyys on 1600, suljinaika 0,3 sekuntia ja aukko f/2,8.

    Voit tehdä pilvistä kuvasarjan käyttämällä jalustaa ja ottamalla kuvia tasaisin väliajoin. Kuvista voit koostaa time lapse- eli aikavälivideon, jossa pilvien liikkeet näkyvät selvästi.

Lue myös:

Tähdet

Koko kesäkuu: Jättiläistähti paljastaa Auringon kohtalon

3 minuuttia
Tähdet

21. kesäkuuta: Tuhansia tähtiä yhdessä joukossa

2 minuuttia
Alttarin tähdistö
Tähdistöt

Alttarin tähdistö – Näin löydät sen

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota