Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Katso Aurinkokunnan etäisintä planeettaa

Neptunus on 4,3 miljardin kilometrin päässä, mutta juuri nyt sinulla on erinomainen mahdollisuus nähdä se. Koska se on samalla suoralla linjalla kuin Aurinko ja Maa, voit tarkkailla sitä tavallisella kiikarilla. Pue lämmintä ylle ja lähde ihailemaan harvinaista näkyä!

Shutterstock & JPL NASA

Neptunus

Neptunus, Aurinkokunnan kahdeksas ja uloin planeetta, on 30 kertaa niin kaukana Auringosta kuin Maa.

Juuri nyt se on oppositiossa eli Aurinko, Maa ja Neptunus ovat samalla suoralla ja Neptunus on Maasta katsoen vastakkaisessa suunnassa kuin Aurinko.

Oppositiossa planeetta on lähimpänä Maata: Neptunukseen on nyt matkaa 4,3 miljardia kilometriä.

Lisäksi Aurinko valaisee Maata kohti kääntyvän Neptunuksen puolen kokonaan.

Neptunusta sanotaan usein jääjättiläiseksi. Nimitys johtaa harhaan, sillä planeetta koostuu metallista, tulikuumasta merestä ja myrskyisestä kaasukehästä.

Ilmiön taustaa: Neptunuksen sisus on tulikuuma

1 / 4
1234
© Shutterstock

Koska Neptunus on hyvin kaukana Auringosta, sen vuosi eli aika, jonka kuluessa se kiertää Auringon, vastaa 165:tä Maan vuotta. Neptunuksessa on siis kulunut vasta vähän yli vuosi siitä, kun se löydettiin vuonna 1846.

Metaani värjää Neptunuksen siniseksi

Neptunuksen nähdäksesi tarvitset ainakin kiikarin. Hyvällä kaukoputkella voit jo ehkä erottaa planeetan sinertävän värin. Väri johtuu pääasiassa Neptunuksen kaasukehän metaanista, mutta sen syntyyn vaikuttaa ilmeisesti myös jokin muu, vielä tuntematon aine.

Kaasukehän alla velloo valtava meri, joka muodostaa suurimman osan planeetan massasta, ja meren alla on kiinteä ydin, jonka massa vastaa 1,2-kertaisesti maapalloa.

OPAS: Neptunus

© Stellarium

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Yöllä 11. syyskuuta Neptunus (punainen piste) on taivaalla korkeimmalla kohdallaan kello 1. Tuolloin se on 24 astetta horisontin yllä etelässä. Planeetta tosin näkyy jo auringonlaskun jälkeen.

  • NÄKYVYYS?

    Et erota Neptunusta paljain silmin, mutta jo tavallisella kiikarilla näet sen pienenä, tähteä muistuttavana valopisteenä. Kaukoputkella voit ehkä saada aavistuksen sen sinertävästä väristä.

    Neptunuksesta saat helposti kuvia, kun kiinnität kameran kaukoputkeen. Planeetta tosin saattaa vaikuttaa kuvissa vain siniseltä tähdeltä, vaikka sinulla olisi tehokaskin kaukoputki.

Lue myös:

Tähdet

Syyskuu: Arvoituksellinen tähti vilkkuu yötaivaalla

2 minuuttia
Tähdet

Syyskuun lopulla: Supernovajäännös loistaa yössä

2 minuuttia
Merkurius

Tammikuun lopulla: Aurinkokunnan lilliputti näyttäytyy taivaalla

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota