Neptunus
Neptunus, Aurinkokunnan kahdeksas ja uloin planeetta, on 30 kertaa niin kaukana Auringosta kuin Maa.
Juuri nyt se on oppositiossa eli Aurinko, Maa ja Neptunus ovat samalla suoralla ja Neptunus on Maasta katsoen vastakkaisessa suunnassa kuin Aurinko.
Oppositiossa planeetta on lähimpänä Maata: Neptunukseen on nyt matkaa 4,3 miljardia kilometriä.
Lisäksi Aurinko valaisee Maata kohti kääntyvän Neptunuksen puolen kokonaan.
Neptunusta sanotaan usein jääjättiläiseksi. Nimitys johtaa harhaan, sillä planeetta koostuu metallista, tulikuumasta merestä ja myrskyisestä kaasukehästä.
Ilmiön taustaa: Neptunuksen sisus on tulikuuma

Ulommassa kaasukehässä voi syntyä erittäin rajuja myrskyjä.
Kaasukehän sisempi osa koostuu pääasiassa vedystä, heliumista ja metaanista. Metaani antaa planeetalle sen sinisen värin.
Neptunuksen vaipassa on yli 2 000-asteinen vedestä, ammoniakista ja metaanista koostuva meri. Astrofysiikassa tämänkaltaista nestettä kutsutaan jääksi.
Tutkijat olettavat, että Neptunuksen ydin on kiinteä ja noin 5 000-asteinen ja että se sisältää paljon mm. rautaa, nikkeliä ja silikaatteja.
Koska Neptunus on hyvin kaukana Auringosta, sen vuosi eli aika, jonka kuluessa se kiertää Auringon, vastaa 165:tä Maan vuotta. Neptunuksessa on siis kulunut vasta vähän yli vuosi siitä, kun se löydettiin vuonna 1846.
Metaani värjää Neptunuksen siniseksi
Neptunuksen nähdäksesi tarvitset ainakin kiikarin. Hyvällä kaukoputkella voit jo ehkä erottaa planeetan sinertävän värin. Väri johtuu pääasiassa Neptunuksen kaasukehän metaanista, mutta sen syntyyn vaikuttaa ilmeisesti myös jokin muu, vielä tuntematon aine.
Kaasukehän alla velloo valtava meri, joka muodostaa suurimman osan planeetan massasta, ja meren alla on kiinteä ydin, jonka massa vastaa 1,2-kertaisesti maapalloa.
OPAS: Neptunus

MISSÄ JA MILLOIN?
Yöllä 16.–17.9. Neptunus on taivaalla korkeimmalla kohdallaan puolenyön jälkeisinä tunteina. Tuolloin se on yli 26 astetta horisontin yllä etelässä. Planeetta tosin näkyy jo auringonlaskun jälkeen.
NÄKYVYYS?
Et erota Neptunusta paljain silmin, mutta jo tavallisella kiikarilla näet sen pienenä, tähteä muistuttavana valopisteenä. Kaukoputkella voit ehkä saada
aavistuksen sen sinertävästä väristä.
Neptunuksesta saat helposti kuvia, kun kiinnität kameran kauko putkeen. Planeetta tosin saattaa vaikuttaa kuvissa vain siniseltä tähdeltä, vaikka sinulla olisi tehokaskin kaukoputki.