Shutterstock
Ihmisen siluetti tähtitaivasta vasten

Katoavatko tähdet taivaalta?

Kun maailmankaikkeus laajenee ja sen osien välimatka kasvaa, käykö lopulta niin, että Maan taivaalla ei enää näy tähtiä?

Vaikka maailmankaikkeus laajenee, tähdet eivät häviä Maan taivaalta.

Melkein kaikki tähdet, joita näkyy Maan taivaalla, sijaitsevat omassa galaksissamme Linnunradassa. Galaksin sisällä tähtien välimatka ei kasva.

Maailmankaikkeuden laajeneminen näkyy niin sanottujen galaksijoukkojen välisen etäisyyden kasvuna. Galaksijoukkojen sisällä painovoiman vaikutus kumoaa maailmankaikkeuden laajenemisen. Galaksien välinen ja galaksien sisällä olevien tähtien välinen etäisyys ei kasva.

Taivaalle tulee lisää tähtiä

Maan taivaalle on itse asiassa luvassa lisää valopilkkuja. Oman galaksijoukkomme suurin galaksi, Andromeda, lähestyy Linnunrataa 110 kilometrin sekuntivauhtia. Noin neljän miljardin vuoden päästä galaksit törmäävät ja alkavat sulautua toisiinsa.

Andromedan tähdet täyttävät taivaan

Neljän miljardin vuoden päästä Maan tähtitaivas menee uusiksi, kun Linnunrata ja Andromeda sulautuvat yhteen.

Tähtitaivas
© NASA/ESA/Z. Levay & R. van der Marel (STScI)/T. Hallas & A. Mellinger

1. Andromeda on kaukainen läiskä

Nykyään lähin naapurigalaksimme Andromeda on noin 2,5 miljoonan valovuoden päässä. Kuuttomana yönä se on mahdollista nähdä sumuisena kiekkona taivaalla.

Tähtitaivas
© NASA/ESA/Z. Levay & R. van der Marel (STScI)/T. Hallas & A. Mellinger

2. Galaksit kohtaavat

3,75 miljardin vuoden päästä Andromeda on niin lähellä, että sen tähdet täyttävät ison osan Maan taivaasta. Galaksit sulautuvat yhteen, ja painovoima muotoilee ne uudestaan.

Tähtitaivas
© NASA/ESA/Z. Levay & R. van der Marel (STScI)/T. Hallas & A. Mellinger

3. Uudet tähdet täyttävät taivaan

3,9 miljardin vuoden päästä galaksit ovat sulautuneet niin, että iso määrä kosmista pölyä ja kaasua alkaa kerääntyä uusiin paikkoihin. Niissä alkaa syntyä tähtiä, jotka näkyvät myös Maan taivaalla.

Galaksien törmäys tuskin johtaa yksittäisten tähtien kolareihin, sillä niiden etäisyydet ovat niin suuria. Tähtien määrä Maan taivaalla silti kasvaa.

Uusia tähtiä vanhojen tilalle

Ennen pitkää nykyiset tähdet tietysti sammuvat, kun niiden polttoaine palaa loppuun. Niiden tilalle syntyy kuitenkin uusia tähtiä avaruuden pöly- ja kaasupilvissä.

Avaruuden kaasu- ja pölypilvi

Tähdet sammuvat aikanaan, kun niiden polttoaine loppuu, mutta tilalle syntyy uusia tähtiä kaasu- ja pölypilvissä.

© NASA/ESA & TScI

Kokonaan taivas pimenee vasta triljoonien vuosien päästä, kun kaikkien avaruuden tähtien polttoaine on loppunut. Maapallo kuitenkin häviää kauan ennen sitä.