NASA

Kaksoisjoukko kimaltaa iltayöstä

Helmikuun alussa 2022: Satoja sinertäviä tähtiä kasautuneena kahteen valtavaan rykelmään. Juuri nyt voit nähdä vaikuttavan kaksoisjoukon kimaltelevan yötaivaalla.

TIETOJA KAKSOISJOUKOSTA

Perseuksen kaksoisjoukko saattaa ensin vaikuttaa vain utuiselta tähdeltä, mutta jos katsot sitä tarkemmin kiikarilla tai kaukoputkella, eteesi avautuu upea näky: satoja tähtiä, jotka ovat jakautuneet kahteen suureen ryhmään.

Ja juuri nyt kaksoisjoukko loistaa korkealla yötaivaalla.

Kuten nimestäkin voi päätellä, kyseessä on kaksi tähtikokoelmaa, jotka sijaitsevat hyvin lähellä toisiaan.

Perseuksen tähtijoukot, h Persei ja Chi Persei, ovat avoimia tähtijoukkoja.

Toisin sanoen ne koostuvat nuorista tähdistä, jotka ovat syntyneet samasta kaasupilvestä ja hitaasti loittonevat toisistaan.

Kaksoisjoukkoon kuuluu nuoria kirkkaita tähtiä. 1. H Persei 2. Chi Persei

© NASA

Tähtitieteen mittapuun mukaan 12–13 miljoonan vuoden ikäiset tähtijoukot ovat melko nuoria.

Valtaosa joukkojen 300–400 tähdestä on sinivalkoisia ylijättiläisiä, joiden massa on 10–100 kertaa Auringon massa.

Tällaiset tähdet ovat erittäin kirkkaita ja siksi helposti tarkkailtavia, mutta ne käyttävät energiansa suhteellisen nopeasti loppuun.

OPAS KAKSOISJOUKKOON

© Stellarium

TOIMI NÄIN

MISSÄ JA MILLOIN?

Perseuksen kaksoisjoukko löytyy Kassiopeian ja Perseuksen tähdistöjen välistä. Voit nähdä tähdistöt puolenyön tienoilla noin 30 astetta luoteisen horisontin yläpuolella.

MITEN?

Etsi ensin Kassiopeia, jonka tunnistat helposti W-muodosta. Vedä sitten viiva tähdistön keskimmäisistä tähdistä kohti W:n vasenta alakärkeä. Pidennä viivaa, kunnes löydät kaksoisjoukon.

Ilman apuvälineitä katsottuna kaksoisjoukko näyttää vain epämääräiseltä hohtavalta laikulta, mutta jo aivan tavallisella kiikarilla pystyt helposti erottamaan joukon sadat tähdet.