Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kaasupalloteleskooppi tutkii tähtien ja planeettojen syntyä

Infrapunateleskooppi kohoaa 40 kilometrin korkeuteen tutkimaan, miten kaasu ja pöly tiivistyvät uusiksi taivaankappaleiksi.

NASA

Tähtitieteilijöillä on pian hyvät näkymät avaruuteen 40 000 metrin korkeudesta Antarktiksen yltä. ASTHROS-nimisessä hankkeessa Nasa aikoo lähettää sinne kaasupallolla teleskoopin uusien tähtien ja planeettojen synnyn tarkkailemiseksi.

Teleskooppi on suunniteltu ottamaan kuvia valon spektrin infrapuna-alueelta. Se on säteilyä, jota ei voi nähdä paljain silmin ja joka imeytyy ilmakehään ennen pääsemistä maan päälle.

Tähtien syntyprosesseja ei tunneta

Tavoitteena on mitata infrapunasäteilyä, joka on peräisin Linnunradan runsaan tähdenmuodostuksen kaasusumuista.

ASTHROS-teleskooppi kartoittaa Linnunradan Kölin sumua (vasemmalla) ja vastaavia M83-galaksin (oikealla) kaasusumuja löytääkseen vastauksen siihen, miten sumujen liikkeet liittyvät tähtien muodostumiseen.

© NASA & ESO

Säteily kertoo kaasujen tiiviydestä ja liikehdinnästä ja siitä, miten tähdistä ja supernovista tuleva voimakas aurinkotuuli vaikuttaa niihin.

Tähtitieteen teorioiden mukaan kaasuja hajottava ja kokoava liike saa aikaan sen, että Linnunradassakin syntyy yhä tähtiä. Tarkkaa syntyprosessia ei kuitenkaan tunneta, ja siksi kaasujen 3D-kartoitus on tutkijoiden toivelistalla hyvin korkealla.

Teleskoopilla tarkkaillaan muun muassa nuorta TW Hydrae -tähteä ympäröivää pöly- ja kaasukiekkoa, jossa on kehittymässä planeettoja.

© ESO

Jotta eri galaksien kaasujen dynamiikkaa päästään vertailemaan, ASTHROS tarkkailee tähdenmuodostusta myös M83-galaksissa, joka sijaitsee 15 miljoonan valovuoden päässä Maasta.

Kolmas tavoite on kartoittaa nuoren TW Hydrae -tähden ympärille muodostunut pöly- ja kaasukiekko, jossa planeettojen uskotaan olevan parhaillaan muotoutumassa.

Teleskooppi palaa laskuvarjolla

Teleskoopin on määrä selviytyä tehtävistä vain kolmessa viikossa joulukuun 2023 aikana. Tämän jälkeen teleskooppi irtautuu kaasupallosta ja laskeutuu jäälle laskuvarjon varassa, jotta sitä voidaan käyttää uudestaan uusissa hankkeissa.

Lue myös:

Herkuleen tähdistö yötaivaalla
Tähdistöt

Maasta on lähetetty viesti Herkuleen tähdistöön

6 minuuttia
Tähtitaivas
Tähtitaivas

Tässä on oppaasi helmikuun tähtitaivaaseen

7 minuuttia
Ison koiran tähdistö
Tähdistöt

Ison koiran tähdistöön kuuluu taivaan kirkkain tähti

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota