Shutterstock
Jättiläistähti

Jättitähti kertoo Auringon tulevaisuudesta

Koko toukokuu 2022: Jättiläistähti Arcturus loistaa yli 100 kertaa niin kirkkaasti kuin Aurinko, ja läpimitaltaan se vastaa 25:tä Aurinkoa. Tähti myös kertoo omasta synkästä tulevaisuudestamme.

Arcturus-tähti

Arcturus on pohjoisen tähtitaivaan kirkkain tähti. Se loistaa yli 100 kertaa niin voimakkaasti kuin Aurinko, ja Etelä-Suomessa se näkyy kesäkuussakin öiden valoisuudesta huolimatta.

Vaikka Arcturus on läpimitaltaan 25 kertaa Auringon kokoinen ja sen pintalämpötila on tuhansia asteita Auringon lämpöä alhaisempi, on näillä kahdella tähdellä paljon yhteistäkin.

Arcturus paljastaa, miltä Aurinko näyttää 4–5 miljardin vuoden kuluttua. Siihen mennessä Aurinko on, niin kuin Arcturus, käyttänyt ytimestään kaiken vedyn ja alkanut fuusioida raskaampia alkuaineita.

Ilmiön taustaa: Jäteissä syntyy raskaita aineita

Aurinko kasvaa isommaksi kuin Arcturus ja tuottaa ytimessään happea ennen luhistumistaan. Toiset tähdet voivat tuottaa vieläkin raskaampia aineita.

Tähden elämän alkuvaiheissa kaikkein kevyin alkuaine, vety, fuusioituu tähden ytimessä heliumiksi.

Tähdestä tulee punainen jättiläinen, ja se tuottaa ytimessään mm. happea. Sitten Auringon kaltaiset tähdet luhistuvat.

Vähintään 10 kertaa Auringon massaiset tähdet muuttuvat punaisiksi ylijättiläisiksi, jotka tuottavat mm. natriumia.

Suuret tähdet kasvavat edelleen ja tuottavat nyt ytimessään raskaita alkuaineita, kuten rautaa ja nikkeliä.

Raskaimmat tähdet räjähtävät lopulta supernovina. Nikkeliä raskaammat alkuaineet syntyvät tässä prosessissa.

Samalla Auringon läpimitta on kasvanut 100-kertaiseksi alkuperäiseen verrattuna ja sen ytimen lämpötila on noussut 15 miljoonasta asteesta 100 miljoonaan.

Auringon ja Aurinkokunnan tulevaisuudesta kertova Arcturus alkaa jo 4 000 vuoden kuluttua näkyä Maahan yhä huonommin, koska sen rata on kohtisuorassa Linnunradan kierteishaaroja ja siten myös Maan suuntaa vastaan.

122 kilometrin sekuntivauhdilla suhteessa Aurinkokuntaan liikkuva Arcturus häviää näkyvistä muutaman miljoonan vuoden kuluttua.

Opas Arcturukseen

© Stellarium

Missä ja milloin?

Etsi Arcturus (ympyröity) seuraamalla linjaa, joka johtaa Otavan tähtikuvion ”kauhan varresta” taivaalla vähän alaspäin vasemmalle. Jos et kuitenkaan saa Arcturusta helposti silmiisi näin, voit ottaa avuksi kiikarin.

Näkyvyys?

Arcturus on keskellä taivasta, katselupaikasta riippuen noin 45 astetta horisontin yllä tai vähän matalammalla. Otava on lännessä, Arcturus lounaassa.

Parhaiten tähti näkyy – valoisina kesäöinä tosin vain eteläisimmässä Suomessa – keskiyön jälkeisinä parina tuntina. Juhannuksena uudenkuun aikaan Kuun valo ei häiritse tarkkailua.