Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jättiläistähti

Jättitähti kertoo Auringon tulevaisuudesta

TÄHTIOPAS: Arcturus-tähti loistaa yli 100 kertaa niin kirkkaasti kuin Aurinko, ja läpimitaltaan se vastaa 25:tä Aurinkoa. Tämä punainen jättiläinen kertoo myös meidän synkästä tulevaisuudestamme. Auringostakin tulee jättiläinen – ja silloin se nielaisee Merkuriuksen, Venuksen ja Maan.

Shutterstock

Arcturus-tähti

Arcturus on pohjoisen tähtitaivaan kirkkain tähti. Se loistaa yli 100 kertaa niin voimakkaasti kuin Aurinko, ja Etelä-Suomessa se näkyy kesäkuussakin öiden valoisuudesta huolimatta.

Vaikka Arcturus on läpimitaltaan 25 kertaa Auringon kokoinen ja sen pintalämpötila on tuhansia asteita Auringon lämpöä alhaisempi, on näillä kahdella tähdellä paljon yhteistäkin.

Arcturus paljastaa, miltä Aurinko näyttää 4–5 miljardin vuoden kuluttua. Siihen mennessä Aurinko on, niin kuin Arcturus, käyttänyt ytimestään kaiken vedyn ja alkanut fuusioida raskaampia alkuaineita.

Ilmiön taustaa: Jäteissä syntyy raskaita aineita

Aurinko kasvaa isommaksi kuin Arcturus ja tuottaa ytimessään happea ennen luhistumistaan. Toiset tähdet voivat tuottaa vieläkin raskaampia aineita.

Samalla Auringon läpimitta on kasvanut 100-kertaiseksi alkuperäiseen verrattuna ja sen ytimen lämpötila on noussut 15 miljoonasta asteesta 100 miljoonaan.

Auringon ja Aurinkokunnan tulevaisuudesta kertova Arcturus alkaa jo 4 000 vuoden kuluttua näkyä Maahan yhä huonommin, koska sen rata on kohtisuorassa Linnunradan kierteishaaroja ja siten myös Maan suuntaa vastaan.

122 kilometrin sekuntivauhdilla suhteessa Aurinkokuntaan liikkuva Arcturus häviää näkyvistä muutaman miljoonan vuoden kuluttua.

Opas Arcturukseen

© Stellarium

  • Missä ja milloin?

    Etsi Arcturus (ympyröity) seuraamalla linjaa, joka johtaa Otavan tähtikuvion ”kauhan varresta” taivaalla vähän alaspäin vasemmalle. Jos et kuitenkaan saa Arcturusta helposti silmiisi näin, voit ottaa avuksi kiikarin.

  • Näkyvyys?

    Arcturus on keskellä taivasta, katselupaikasta riippuen noin 45 astetta horisontin yllä tai vähän matalammalla. Otava on lännessä, Arcturus lounaassa.

    Parhaiten tähti näkyy – valoisina kesäöinä tosin vain eteläisimmässä Suomessa – keskiyön jälkeisinä parina tuntina. Juhannuksena uudenkuun aikaan Kuun valo ei häiritse tarkkailua.

Lue myös:

Tähdet

Koko tammikuu: Tähdet loistavat eri väreissä

3 minuuttia
Tähdet

14. HEINÄKUUTA: Katso Jupiteria ja sen neljää suurinta kuuta

8 minuuttia
Tähdet

10. tammikuuta: Maan varjo aiheuttaa osittaisen verikuuilmiön

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota