Arcturus
Jättiläistähti

Aurinko ja Arcturus ovat nyt aivan erilaisia, mutta 4–5 miljardin vuoden kuluttua myös Auringosta tulee punainen jättiläinen.

© Shutterstock

Jättitähti kertoo Auringon tulevaisuudesta

Jättiläistähti Arcturus loistaa yli 100 kertaa niin voimakkaasti kuin Aurinko ja on sitä tuhansia asteita kylmempi. Kaukainen jättiläinen kertoo omasta synkästä tulevaisuudestamme.

maanantai 11. kesäkuuta 2018 teksti Jesper Grønne

Etelä-Suomessa tähti näkyy kesäkuussakin, etenkin kuukauden keskivaiheilla, jolloin Kuun valo ei häiritse.

Vaikka Arcturuksen läpimitta on 25 kertaa niin suuri kuin Auringon ja se on tuhansia asteita Aurinkoa kylmempi, tähdillä on paljon yhteistäkin.

Arcturus juoruaa tulevaisuudesta

Arcturus on eräänlainen Auringon tulevaisuudenvisio, sillä 4–5 miljardin vuoden kuluttua Aurinkokin on käyttänyt ytimestään vedyn ja alkanut fuusioida raskaampia alkuaineita, kuten hiiltä ja typpeä. Vähitellen se paisuu punaiseksi jättiläiseksi.

Jo 4 000 vuoden kuluttua Arcturus alkaa näkyä aina vain huonommin Maahan, koska sen rata on kohtisuorassa galaksimme kierteishaaroja ja tähtien suunnan päävirtaa vastaan. 22 metrin sekuntinopeudella suhteessa Aurinkokuntaan Arcturus häviää näkyvistä muutaman miljoonan vuoden kuluttua.

Toimi näin

  • Etsi Arcturus taivaalta seuraamalla linjaa, joka johtaa Otavan tähtikuvion ”kauhan” varresta vähän alaspäin vasemmalle. Jos Arcturus ei kuitenkaan löydy helposti paljain silmin, voit ottaa avuksi kiikarin.

  • Arcturus on keskellä taivasta, noin 45 astetta horisontin yllä tai matalammalla katselupaikastasi riippuen. Otava on lännessä, Arcturus lounaassa.

  • Pohjois-Suomessa ei tähtiä keskikesällä näy, mutta etelämmässä Arcturusta voi ihailla keskiyön jälkeen ja parhaiten kesäkuun puolivälissä uudenkuun aikaan, kun Kuun valo ei häiritse.

Lähde löytöretkelle universumiin

Jättiläistähti Arcturus on vain yksi tähtitaivaan mielenkiintoisista tarkkailukohteista. 

Taivaalla näkyy monia ilmiöitä, joita voit katsella hyvällä kiikarilla. Jos haluat tiirailla taivaalle, voit nyt saada täydellisen aloituspaketin. Siinä on:

  • Laadukas kiikari, jolla voit tarkkailla Aurinkokuntaa.
  • Opas tähtitaivaan tapahtumiin vuonna 2018, jotta tiedät, mihin suuntaan ja milloin taivasta kannattaa tähyillä.
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä, jotka antavat lisävinkkejä taivaan tapahtumista.

Voit myöhemmin tänä vuonna suunnata kiikarin vaikka Orionin tähdistöön ja tarkkailla Betelgeuzea – taivaan kirkkainta punaista ylijättiläistä. Se näkyy Mitilux-kiikarilla.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: