ICRAR
Magnetar lähettää outoja radioaaltoja

Jaksoittainen radiosignaali Linnunradasta hämmästyttää tutkijoita

Kellon tarkkuudella Linnunradan halki kiitävien radioaaltojen voimakkuus ja kesto horjuttavat astrofysiikan rajoja.

Radiosignaali saapuu Linnunradasta tasaisin väliajoin. Radioaaltojen voimakkuus ja rytmi on australialaisen Curtinin yliopiston tähtitieteilijöiden mukaan ”spooky”.

Signaali ei muistuta mitään avaruustutkijoiden aiemmin näkemää, eivätkä he pysty sanomaan, mikä – tai kuka – sen lähde on.

Voimakkaita purkauksia tasaiseen tahtiin

Opiskelija havaitsi Australian sisämaassa toimivan Murchison Widefield Array -radioteleskoopin keräämistä tiedoista äärimmäisen voimakkaita radioaaltoja, jotka lähtivät kolme kertaa tunnissa Linnunradan tietystä pisteestä vain 4 000 valovuoden päästä. Signaali toistui kolmen kuukauden ajan vuonna 2018, mutta se on sittemmin vaiennut.

Signaali kesti minuutin ja toistui 18 minuutin 18 sekunnin välein. Tämä hämmästyttää tähtitieteilijöitä.

VIDEO: Signaali voittaa kaikki Linnunradan radiolähteet

Esimerkiksi magnetarit ja pulsarit lähettävät lyhyitä, parin millisekunnin pituisia radiosignaaleja eli nopeita radiopurkauksia (Fast Radio Bursts, FRB). Aiemmin ei ole kuitenkaan havaittu kohteita, joiden signaali säteilee kokonaisen minuutin ja toistuu näin tiheään tahtiin.

frb, fast radio burst, nopea radiopurkaus

Tähtitieteilijät eivät vielä tiedä, mistä voimakkaat radiopurkaukset ovat peräisin.

© Danielle Futselaar/artsource.nl

3 faktaa nopeista radiopurkauksista

Energia

Yhdessä FRB:ssä vapautuu yhtä paljon energiaa kuin Auringosta muutamassa minuutissa tai päivässä.

Kesto

Radiosignaalit ovat erittäin lyhyitä – ne kestävät noin sekunnin tuhannesosan.

Säteilyn voimakkuus

Maassa säteily tuntuu yhtä voimakkaana kuin älypuhelimen säteily Kuusta.

Teleskooppi odottaa signaalia

Sen jälkeen, kun teleskoopit olivat havainneet ensimmäisen FRB:n vuonna 2007, on näitä avaruuden tuntemattomia radiolähteitä ilmestynyt melko usein.

Purkausten alkuperä on silti yhä selvittämättä, eikä vuoden 2018 tapauskaan ole tästä poikkeus.

Signaali on liian voimakas ja pitkäkestoinen sopiakseen nykyiseen tietämykseen radioaaltojen lähteistä.

Mysteeri voi saada pohtimaan, yrittääkö Maan ulkopuolinen älykäs elämä morsettaa meille viestejä. Tutkijat eivät tälle kannalle kallistu, sillä lähde lähettää myös muun tyyppistä säteilyä.

Jos signaali olisi lähetetty kontaktin saamiseksi, usean eri tyyppisen säteilyn lähettäminen tuhlaisi voimavaroja ja olisi muutenkin hämmentävää.

Riippumatta siitä, oliko signaali yksittäinen tapaus vai osa kompleksista rytmiä, se voi auttaa ymmärtämään astrofysiikan ääri-ilmiöitä, kuten sitä, miten tähti räjähtää supernovana ja muuttuu neutronitähdeksi.

Tutkijat näkivät, että kohde loisti äärimmäisen kirkkaasti ja sillä oli voimakas magneettikenttä. Heidän ehdotuksensa on se, että signaali on peräisin tietyn tyyppisestä hitaasti pyörivästä kuolevasta tähdestä, esimerkiksi valkoisesta kääpiöstä tai neutronitähdestä, jonka kaltaista ei vielä ole havaittu Maasta.

Australialaisastronomit arvelevat kohteen olevan hyvin pitkäkestoinen magnetar – neutronitähti, jolla on voimakas sotkuinen magneettikenttä ja joka pyörii normaalia pulsaria hitaammin. Tällaisen tähden olemassaolo on ennustettu, mutta sellaista ei ole nähty.

VIDEO: Katso astronomien ehdotus mystisen signaalin alkuperäksi

Syy signaalin häviämiseen on tutkijoiden mukaan se, että vuoden 2018 epätyypillisen signaalin aiheutti tähdenjäristys.

Australialainen radioteleskooppi vahtii nyt, toistuuko outo signaali. Jos niin käy, myös useat muut, voimakkaammat teleskoopit suunnataan tähyilemään arvoituksellisen signaalin lähdettä.