Esimerkiksi magnetarit ja pulsarit lähettävät lyhyitä, parin millisekunnin pituisia radiosignaaleja eli nopeita radiopurkauksia (Fast Radio Bursts, FRB). Aiemmin ei ole kuitenkaan havaittu kohteita, joiden signaali säteilee kokonaisen minuutin ja toistuu näin tiheään tahtiin.
Teleskooppi odottaa signaalia
Sen jälkeen, kun teleskoopit olivat havainneet ensimmäisen FRB:n vuonna 2007, on näitä avaruuden tuntemattomia radiolähteitä ilmestynyt melko usein.
Purkausten alkuperä on silti yhä selvittämättä, eikä vuoden 2018 tapauskaan ole tästä poikkeus.
Signaali on liian voimakas ja pitkäkestoinen sopiakseen nykyiseen tietämykseen radioaaltojen lähteistä.
Mysteeri voi saada pohtimaan, yrittääkö Maan ulkopuolinen älykäs elämä morsettaa meille viestejä. Tutkijat eivät tälle kannalle kallistu, sillä lähde lähettää myös muun tyyppistä säteilyä.
Jos signaali olisi lähetetty kontaktin saamiseksi, usean eri tyyppisen säteilyn lähettäminen tuhlaisi voimavaroja ja olisi muutenkin hämmentävää.
Riippumatta siitä, oliko signaali yksittäinen tapaus vai osa kompleksista rytmiä, se voi auttaa ymmärtämään astrofysiikan ääri-ilmiöitä, kuten sitä, miten tähti räjähtää supernovana ja muuttuu neutronitähdeksi.
Tutkijat näkivät, että kohde loisti äärimmäisen kirkkaasti ja sillä oli voimakas magneettikenttä. Heidän ehdotuksensa on se, että signaali on peräisin tietyn tyyppisestä hitaasti pyörivästä kuolevasta tähdestä, esimerkiksi valkoisesta kääpiöstä tai neutronitähdestä, jonka kaltaista ei vielä ole havaittu Maasta.
Australialaisastronomit arvelevat kohteen olevan hyvin pitkäkestoinen magnetar – neutronitähti, jolla on voimakas sotkuinen magneettikenttä ja joka pyörii normaalia pulsaria hitaammin. Tällaisen tähden olemassaolo on ennustettu, mutta sellaista ei ole nähty.
VIDEO: Katso astronomien ehdotus mystisen signaalin alkuperäksi
Syy signaalin häviämiseen on tutkijoiden mukaan se, että vuoden 2018 epätyypillisen signaalin aiheutti tähdenjäristys.
Australialainen radioteleskooppi vahtii nyt, toistuuko outo signaali. Jos niin käy, myös useat muut, voimakkaammat teleskoopit suunnataan tähyilemään arvoituksellisen signaalin lähdettä.