Shutterstock

Hiljan löydetty komeetta näyttäytyy ensimmäisen ja ainoan kerran

Komeetta C/2017 T2 PanSTARRS kiitää Maan ohi ensimmäistä ja viimeistä kertaa 26. joulukuuta. Hiljattain havaittu komeetta hohtaa niin voimakkaasti, että näet sen pelkällä kiikarilla.

C/2017 T2 PanSTARRS

Kukaan nykyisistä ihmisistä ei saa toista tilaisuutta nähdä C/2017 T2 PanSTARRS -komeettaa, joka löytyi vasta 2. lokakuuta 2017.

Kuten useimmat muut komeetat se on lähtöisin Kuiperin vyöhykkeeltä planeettojen ratojen ulkopuolelta. Yhteentörmäykset ja planeettojen painovoima voivat kuitenkin muuttaa komeettojen rataa niin, että ne ajautuvat Aurinkokunnan sisäosiin.

Jotkin kiertävät lyhyellä radalla Aurinkoa ja Jupiteria, kun taas toiset, kuten C/2017 T2, saavat hyvin pitkän ja soikean radan, jolla ne monien vuosien väliajoin lähestyvät Aurinkoa ja ohittavat myös Maan.

C/2017 T2 tulee niin lähelle Maata, että joulukuussa 2019 voit erottaa komeetan pyrstöineen pelkällä kiikarilla.

Se näkyy hyvin joulukuun 26. päivän uudenkuun vaiheilla, mutta se kirkastuu vielä vähän alkuvuodesta 2020 lähestyessään Aurinkoa.

C/2017 T2 PanSTARRS -opas

Komeetta C/2017 T2 ei näyttäydy uudelleen nykyisten ihmisten elinaikana.

© Shutterstock

MISSÄ JA MILLOIN?

  1. joulukuuta on uusikuu eli tumma taivas ja hyvät olosuhteet komeetan tarkkailuun. Etsi pimeä paikka, jossa ei ole häiritsevää rakennusten eikä liikenteen synnyttämää keinovaloa.

NÄKYVYYS?

Komeetta sijaitsee noin 75 asteen korkeudella idän suunnalla, lähes pystysuoraan yläpuolellasi, hiukan pohjoiseen Mirfak-tähdestä. Joulukuun
lopulla komeetta kulkee länttä kohti.

Suuntaa kiikari ensin itään ja kohtisuoraan ylös. Laske sitä sitten hitaasti liikutellen sivusuunnassa vähän edestakaisin. Näet loistavan, pitkulaisen kappaleen – komeetan C/2017 T2.