Robert Gendler, Subaru Telescope, National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ)

Harvinainen komeetta ohittaa Maan läheltä

Nyt on ensimmäinen ja viimeinen mahdollisuus nähdä hiljattain löydetty komeetta C/2017 T2, kun se kiitää Maan ohi maaliskuun 25. päivän uudenkuun vaiheilla. Seuraavan kerran se nimittäin ohittaa Maan vasta 829 000 vuoden kuluttua.

Komeetta C/2017 T2 PanSTARRS

Komeetan C/2017 T2 olemassaolo havaittiin vasta 2. lokakuuta 2017.

Se on Aurinkokunnassa harvinainen vieras, sillä sen rata on niin pitkä, että se ohittaa Maan seuraavan kerran vasta noin 829 000 vuoden kuluttua.

Samoin kuin useimmat muut komeetat C/2017 T2 on lähtöisin Kuiperin vyöhykkeeltä planeettojen ratojen ulkopuolelta.

Törmäykset muihin komeettoihin ja planeettojen painovoima voivat muuttaa komeettojen rataa niin, että ne ajautuvat Aurinkokunnan sisäosiin.

Jotkin jäävät kiertämään lyhyellä radalla Aurinkoa ja Jupiteria, kun taas toiset saavat hyvin pitkän ja soikean radan, jolla ne monien vuosien väliajoin lähestyvät Aurinkoa ja ohittavat läheltä myös Maan, kuten nyt C/2017 T2.

© Ken ikeda madsen/Shutterstock

Ilmiön taustaa: Aurinko höyrystää komeettoja

Komeetalla on kaksi pyrstöä: kaasu- ja pölypyrstö. Ne koostuvat aineesta, jota Auringon energia on irrottanut komeetasta, eivätkä ne seuraa komeetan rataa.

Auringon energia höyrystää komeetan ainetta ja puhaltaa komeetasta poispäin kaasupyrstön ja pölypyrstön.

Useimmat komeetat koostuvat jään, pölyn, soran ja pikkukivien seoksesta, jota jatkuvasti irtoaa niiden pinnasta ja joka muodostaa komeettojen luonteenomaisen pyrstön.

C/2017 T2:n löysi Havaijilla toimiva Pan-STARRS-teleskooppi, jonka tehtävänä on etsiä mahdollisesti vaarallisia komeettoja.

C/2017 T2 ei törmää Maahan, mutta se on nyt niin lähellä, että maaliskuussa komeetan ja sen pitkän vihreän pyrstön voi nähdä pelkällä kiikarilla.

Maaliskuun 25. päivän uudenkuun vaihe on otollisin aika, sillä Kuun valo ei häiritse silloin. Komeetta näkyy myöhemminkin keväällä niin kauan kuin pohjoistaivas pimenee yöksi.

Opas: Komeetta C/2017 T2 PanSTARRS

Komeetta C/2017 T2 ei näyttäydy uudelleen nykyisten ihmisten elinaikana.

© Shutterstock

MISSÄ JA MILLOIN?

Uudenkuun aikaan 25. maaliskuuta taivas on pimeä ja siksi olosuhteet suosivat komeetan tarkkailua. Etsi paikka, missä rakennusten ja liikenteen valosaaste ei häiritse.

Katso kello 23:n tienoilla luoteeseen noin 40 asteen korkeudelle horisontista. Sieltä löydät C/2017 T2 -komeetan, joka on aavistuksen verran Perseuksen tähdistön pohjoispuolella.

NÄKYVYYS?

Jos havainnointipaikassasi ei ole ainakaan paljon keinovaloa, voit nähdä C/2017 T2 -komeetan tavallisella kiikarilla. Näet myös komeetan pyrstön sen kiitäessä taivaankannen halki.