Shutterstock

Härän punaisen silmän taakse kätkeytyy jättimäisiä tähtiä

Syyskuun alussa yötaivaalla tuikkivat Hyadit. Katso ylös, niin näet 625 miljoonaa vanhan tähtijoukon tarjoaman valtaisan valoshow'n.

Hyadit

Ikivanha Hyadien tähtijoukko loistaa nyt taivaalla Härän tähdistön keskellä.

Maasta katsottuna sen lähellä näyttää olevan Härän silmäksikin kutsuttu kirkas punertava Aldebaran, joka ei kuitenkaan kuulu Hyadeihin. Hyadit on Maata lähinnä – 153 valovuoden päässä — sijaitseva avoin tähtijoukko.

Hyadien tähtijoukko muodostaa Aldebaran-tähden kanssa suuren V:n Härän tähdistön keskelle.

© Jerry Lodriguss

Kuten muidenkin avoimien joukkojen sen tähdet ovat syntyneet samassa kaasupilvessä kutakuinkin samaan aikaan. Hyadeilla on ikää noin 625 miljoonaa vuotta, ja sen viisi kirkkainta tähteä ovat käyttäneet ytimestään kaiken vedyn ja ovat paisumassa jättiläistähdiksi.

Tähtijoukkoa pitää koossa tähtien välinen painovoima, mutta kolmasosa Hyadien tähdistä on nyt niin kaukana joukon keskuksesta, yli 33 valovuoden päässä, että painovoima ei enää pidättele niitä kiinni joukossa.

Hyadien opas

© Stellarium

MISSÄ JA MILLOIN?

Syyskuun alun uudenkuun aikaan Kuun valo ei häiritse, joten löydät Hyadit helposti itäkoillisesta noin kello 23. Yön kuluessa tähtijoukko liikkuu ylemmäs taivaalla ja kohti kaakkoa.

NÄKYVYYS?

Kello kolmen jälkeen Orionin vyön kolme tähteä ilmestyvät näkyviin idässä, ja ne voivat auttaa löytämään Hyadit. Vetämällä viivan vyöstä 20 astetta ylöspäin taivaalla päädyt Hyadeihin.

Punertavan Aldebaran-tähden voit hyvin nähdä paljain silmin, samoin kuin Hyadien viisi kirkkainta tähteä. Kiikarilla erotat jo monia muitakin Hyadien tähtijoukon tähdistä.