Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Etelän tähtisumut tulevat vieraisille

Värikkäät tähtisumut Laguunisumu ja Trifidsumu näkyvät valtaosan vuodesta vain eteläisellä pallonpuoliskolla. Nyt sinulla on tilaisuus tarkkailla näitä kosmisia taideteoksia, jos satut olemaan Etelä-Suomessa, missä on kesäyönäkin jo vähän aikaa pimeää. Apuvälineeksi riittää kiikari.

NASA

Laguunisumu on reilun 4 000 valovuoden päässä, mutta näet sen tavallisella kiikarilla. Sumu on valtava, halkaisijaltaan noin 110 valovuotta, ja aivan upea nähtävyys ihailtavaksi leppeänä kesäyönä.

Laguunisumu sijaitsee Jousimiehen tähdistössä, joka ei talvisin näy pohjoiselle pallonpuoliskolle.

Ultraviolettisäteily luo loistokkaat värit

Heti Laguunisumun yläpuolella näkyy hieman pienempi Trifidsumu. Molemmat tähtisumut sisältävät niin sanottuja emissiosumuja eli kaasusumuja, joihin osuu säteilyä läheisistä tähdistä ja jotka siksi hehkuvat värillistä valoa, etenkin punaista.

Ilmiön taustaa: Atomit tuottavat valonäytöksen

Läheisten tähtien ultraviolettisäteily hajottaa Laguunisumun atomit. Kun atomit jälleen kasautuvat, niistä lähtee värikästä säteilyä.

Värit erottuvat vain kaukoputkella, mutta kiikarilla ja jopa paljain silmin voit nähdä sumut mustavalkoisina versioina.

Laguunisumun muoto johtuu lähinnä yksittäisestä tähdestä, joka on sen keskellä.

Säteily tekee sumuun reikiä

Tähti Herschel 36 loistaa noin 200 000 kertaa niin kirkkaasti kuin Aurinko, ja sen voimakas säteily on puhaltanut sumuun valtavia aukkoja.

Nämä aukot ovat tähtitieteilijöille suoranainen lahja, koska niiden ansiosta heille tarjoutuu tilaisuus selvittää sumun sisäisiä tapahtumia, muun muassa sitä, miten kaasusumujen tihentymistä syntyy uusia tähtiä.

OPAS: LAGUUNISUMU JA TRIFIDSUMU

lagunetåge, stjerner, stjernebillede
© Jesper Grønne

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Aamuyön pimeimpinä hetkinä 11.–12. toukokuuta voit Etelä-Suomessa nähdä Laguuni- ja Trifidsumut. Ne ovat hyvin alhaalla taivaalla – alle 10 astetta eteläkaakon horisontin yllä.

  • NÄKYVYYS?

    Etsi pimeä paikka, jossa keinovalo ei häiritse ja josta avautuu esteetön näköala etelän horisonttiin. Kun annat silmiesi tottua pimeään noin 15 minuuttia, erotat valon vaihtelut paremmin.

    Kohdista kello 2–3 aikaan aamuyöllä kiikarisi eteläkaakkoon. Kun nostat hitaasti katsettasi horisontista, näet kaksi utuista, valkeaa läiskää – Laguunisumun ja Trifidsumun.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota