Loistiko Betlehemin yllä jouluyönä kirkas tähti?

Raamatun mukaan taivaalla loisti poikkeuksellisen kirkas tähti, kun Jeesus syntyi. Onko valoilmiölle löydetty luonnontieteellistä selitystä?

Betlehemin tähdessä

Betlehemin tähti on vaikea selittää tähtitieteen pohjalta

Jeesuksen syntymästä ilmoittava tähti mainitaan Raamatussa vain Matteuksen evankeliumissa. Luonnontieteellisesti tarkasteltuna teksti ei ole järin informatiivinen, joten on vaikea sanoa, mikä ilmiö voi olla kyseessä.

Asiaa vaikeuttaa sekin, että Jeesuksen tarkkaa syntymäaikaa ei tiedetä. Tutkijat ovat silti yrittäneet selvittää, mitä itämaan tietäjät seurasivat Betlehemiin. Ehdotusten joukko on laaja: komeetta, poikkeuksellisen kirkas tähdenlento, Venus, nova tai supernova ja monen samalle linjalle osuneen kirkkaan planeetan muodostelma.

Viimeksi mainittu vaihtoehto on monien mielestä todennäköisin.

Oliko Betlehemin tähti Jupiterin ja Saturnuksen yhdistelmä?

Vuonna 7 ennen nykyajanlaskun alkua Aurinkokunnan kirkkaimmat planeetat, Jupiter ja Saturnus, olivat kolme kertaa lyhyen ajan kuluessa konjunktiossa eli Maasta katsottuna samassa linjassa. Tällainen ilmiö tapahtuu vain noin 900 vuoden välein, joten se herätti varmasti paljon huomiota aikoinaan varsinkin, kun taivaankappaleiden liikkeitä pidettiin Jumalan merkkeinä.

Planeettojen konjunktion ajankohtakin sopii ainakin suunnilleen. Raamatun ja historiallisten lähteiden perusteella on laskettu, että Jeesus syntyi vuosien 8 ja 4 eaa. välisenä aikana.

Betlehemin tähti: kaksi teoriaa

Oikealla on esitelty kaksi tutkijoiden johtavaa teoriaa siitä, mistä Betlehemin tähti muodostui.