Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aurinkomyrskyt tuottavat värikkään valoshow’n Maan yläilmakehään

TÄHTIOPAS: Kun aurinkomyrskyn hiukkaset törmäävät Maan magneettikenttään, ne saavat ilmakehän loistamaan kaikissa sateenkaaren väreissä. Revontulia voi nyt ihailla yötaivaalla.

Shutterstock

Aurinkomyrskyt

Maan magneettikenttä pelastaa henkemme joka päivä. Se on kuin laaja kilpi, joka estää Auringosta ja avaruudesta tulevan haitallisen säteilyn pääsyn Maahan.

Ajoittain säteilyn törmäys magneettikenttään näkyy Maahan valoilmiönä, revontulina.

Ilmiö syntyy silloin, kun auringonpurkauksista vyöryy hiukkasaalto Maata kohti. Hiukkaset taivuttavat magneettikentän kenttäviivoja ja tuottavat ilmakehän ylimpään osaan varautuneiden hiukkasten virran.

Silmä havaitsee yötaivaalta herkimmin vihreät värit. Siksi revontulet usein vaikuttavat hennosti vihertävän.

© Jesper Grønne, Hvadihimlen.dk

Virta luo ilmakehän yö- ja päiväpuolen välille tuhansien volttien jännitteen.

Jos paikalliset olosuhteet katkaisevat hiukkasvirran, magneettikentässä voi tapahtua oikosulku, joka sinkoaa varautuneet hiukkaset kenttäviivoja pitkin kohti Maan napoja. Hiukkaset törmäävät happi- ja typpiatomeihin 90–400 kilometrin korkeudessa, ja törmäyksen energia vapautuu värikkäänä valona.

Opas: Aurinkomyrskyt

© Shutterstock

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Revontulia esiintyy Pohjolassa koko talven. Niiden todennäköisyydestä kertovat ilmatieteen laitos.fi/revontulet-ja-avaruussaa ja www.gi.alaska.edu (Aurora Forecast).

  • NÄKYVYYS?

    Tarkkaile pohjoisen säätilaa. Kirkkaana yönä voit nähdä revontulia, jotka loimottavat satojenkin kilometrien päässä. Etsi maastosta kohoava paikka, josta on esteetön näkymä pohjoiseen.

    Jos otat kuvia, tarvitset jalustan. Käytä normaaliobjektiivia tai laajakulmaa, ja tarkenna manuaalisesti. Säädä aukoksi 4–8 ja suljinajaksi 5–20 sekuntia, ja käytä kameran itselaukaisinta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota