Shutterstock

Aurinkomyrskyt tuottavat värikkään valoshow’n Maan yläilmakehään

TÄHTIOPAS: Kun aurinkomyrskyn hiukkaset törmäävät Maan magneettikenttään, ne saavat ilmakehän loistamaan kaikissa sateenkaaren väreissä. Revontulia voi nyt ihailla yötaivaalla.

Aurinkomyrskyt

Maan magneettikenttä pelastaa henkemme joka päivä. Se on kuin laaja kilpi, joka estää Auringosta ja avaruudesta tulevan haitallisen säteilyn pääsyn Maahan.

Ajoittain säteilyn törmäys magneettikenttään näkyy Maahan valoilmiönä, revontulina.

Ilmiö syntyy silloin, kun auringonpurkauksista vyöryy hiukkasaalto Maata kohti. Hiukkaset taivuttavat magneettikentän kenttäviivoja ja tuottavat ilmakehän ylimpään osaan varautuneiden hiukkasten virran.

Silmä havaitsee yötaivaalta herkimmin vihreät värit. Siksi revontulet usein vaikuttavat hennosti vihertävän.

© Jesper Grønne, Hvadihimlen.dk

Virta luo ilmakehän yö- ja päiväpuolen välille tuhansien volttien jännitteen.

Jos paikalliset olosuhteet katkaisevat hiukkasvirran, magneettikentässä voi tapahtua oikosulku, joka sinkoaa varautuneet hiukkaset kenttäviivoja pitkin kohti Maan napoja. Hiukkaset törmäävät happi- ja typpiatomeihin 90–400 kilometrin korkeudessa, ja törmäyksen energia vapautuu värikkäänä valona.

Opas: Aurinkomyrskyt

Revontulet näkyvät yleensä pohjoisen suunnalla.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

MISSÄ JA MILLOIN?

Revontulia esiintyy Pohjolassa koko talven. Niiden todennäköisyydestä kertovat ilmatieteen laitos.fi/revontulet-ja-avaruussaa ja www.gi.alaska.edu (Aurora Forecast).

NÄKYVYYS?

Tarkkaile pohjoisen säätilaa. Kirkkaana yönä voit nähdä revontulia, jotka loimottavat satojenkin kilometrien päässä. Etsi maastosta kohoava paikka, josta on esteetön näkymä pohjoiseen.

Jos otat kuvia, tarvitset jalustan. Käytä normaaliobjektiivia tai laajakulmaa, ja tarkenna manuaalisesti. Säädä aukoksi 4–8 ja suljinajaksi 5–20 sekuntia, ja käytä kameran itselaukaisinta.