Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arvoituksellinen tähti vilkkuu syksyn yötaivaalla

Kaksi jättiläistä kieppuu toistensa ympäri syyskuu yötaivaalla. Kosminen tanssiesitys näkyy niin selvästi, että et tarvitse katseluun edes kiikaria.

Algol

Nyt voit tarkkailla Algolia, jonka kirkkaus aina 69 tunnin välein putoaa 30 prosenttiin ja palaa 10 tunnin kuluttua normaaliksi.

Algol tarkoitti muinaisarabian kielessä paholaista, ja sitä sanotaankin paholaisen tähdeksi.

Algol koostuu kirkkaasta sinivalkoisesta ja himmeästä punaisesta tähdestä.

© MARK GARLICK/Science Photo Library

Algolin vilkkuminen vaivasi astronomeja pitkään, kunnes vuonna 1782 englantilainen John Goodricke huomasi valon vaihtelusta tarkan säännöllisyyden.

Noin sata vuotta myöhemmin selvisi lopullisesti, että Algol on kaksoistähti. Tähdet kiertävät toisiaan niin lyhyillä radoilla, että niitä ei voi kaukoputkellakaan erottaa toisistaan.

Maasta katsottuna toinen tähdistä näyttää aina peittävän toisen. Koska toinen tähdistä on paljon kirkkaampi, niiden yhteiskirkkaus vähenee selvästi, kun himmeä tulee kirkkaan eteen ja peittää sen valon. Valon vaihtelua mittaamalla voidaan laskea muun muassa tähtien läpimitta ja massa.

Opas Algolin tarkkailuun

© Stellarium

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Algol on Perseuksen tähdistön toiseksi kirkkain tähti. Syyskuu alussa ennen keskiyötä näet Perseuksen horisontin ja taivaanlaen puolivälissä idän suunnalla.

    Algolin tähdistä himmeämpi kulkee kirkkaamman editse ja pimentää sen 69 tunnin välein. Kirkkaus on minimissään muun muassa 14. syyskuu kello 03.08.

  • NÄKYVYYS?

    Näet Algolin tähdet helposti paljain silmin. Huomaat niiden valon vaihtelun parhaiten, jos vertaat niitä Perseuksen muihin tähtiin. Muutos maksimikirkkaudesta minimiin vie noin viisi tuntia.

Lue myös:

Kaksoistähti Algol
Tähdet

Paholaisen tähti leikittelee valolla

3 minuuttia
Tähdet

Puolivälissä tammikuuta: Katsele paljain silmin Maan lähintä tähtisumua

3 minuuttia
Aurinkokunta

Aurinkokunta kylpee vedessä

12 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota