
Arvoituksellinen tähti vilkkuu syksyn yötaivaalla
Algol
Nyt voit tarkkailla Algolia, jonka kirkkaus aina 69 tunnin välein putoaa 30 prosenttiin ja palaa 10 tunnin kuluttua normaaliksi.
Algol tarkoitti muinaisarabian kielessä paholaista, ja sitä sanotaankin paholaisen tähdeksi.

Algol koostuu kirkkaasta sinivalkoisesta ja himmeästä punaisesta tähdestä.
Algolin vilkkuminen vaivasi astronomeja pitkään, kunnes vuonna 1782 englantilainen John Goodricke huomasi valon vaihtelusta tarkan säännöllisyyden.
Noin sata vuotta myöhemmin selvisi lopullisesti, että Algol on kaksoistähti. Tähdet kiertävät toisiaan niin lyhyillä radoilla, että niitä ei voi kaukoputkellakaan erottaa toisistaan.
Maasta katsottuna toinen tähdistä näyttää aina peittävän toisen. Koska toinen tähdistä on paljon kirkkaampi, niiden yhteiskirkkaus vähenee selvästi, kun himmeä tulee kirkkaan eteen ja peittää sen valon. Valon vaihtelua mittaamalla voidaan laskea muun muassa tähtien läpimitta ja massa.
Opas Algolin tarkkailuun

-
MISSÄ JA MILLOIN?
Algol on Perseuksen tähdistön toiseksi kirkkain tähti. Syyskuu alussa ennen keskiyötä näet Perseuksen horisontin ja taivaanlaen puolivälissä idän suunnalla.
Algolin tähdistä himmeämpi kulkee kirkkaamman editse ja pimentää sen 69 tunnin välein. Kirkkaus on minimissään muun muassa 14. syyskuu kello 03.08.
-
NÄKYVYYS?
Näet Algolin tähdet helposti paljain silmin. Huomaat niiden valon vaihtelun parhaiten, jos vertaat niitä Perseuksen muihin tähtiin. Muutos maksimikirkkaudesta minimiin vie noin viisi tuntia.