Arvoituksellinen tähti vilkkuu syksyn yötaivaalla

TÄHTIOPAS: Kaksi jättiläistä kieppuu toistensa ympäri lokakuun yötaivaalla. Kosminen tanssiesitys näkyy niin selvästi, että et tarvitse edes kiikaria.

TÄHTIOPAS: Kaksi jättiläistä kieppuu toistensa ympäri lokakuun yötaivaalla. Kosminen tanssiesitys näkyy niin selvästi, että et tarvitse edes kiikaria.

Algol

Nyt voit tarkkailla Algolia, jonka kirkkaus aina 69 tunnin välein putoaa 30 prosenttiin ja palaa 10 tunnin kuluttua normaaliksi.

Algol tarkoitti muinaisarabian kielessä paholaista, ja sitä sanotaankin paholaisen tähdeksi.

Algol koostuu kirkkaasta sinivalkoisesta ja himmeästä punaisesta tähdestä.

© MARK GARLICK/Science Photo Library

Algolin vilkkuminen vaivasi astronomeja pitkään, kunnes vuonna 1782 englantilainen John Goodricke huomasi valon vaihtelusta tarkan säännöllisyyden.

Noin sata vuotta myöhemmin selvisi lopullisesti, että Algol on kaksoistähti. Tähdet kiertävät toisiaan niin lyhyillä radoilla, että niitä ei voi kaukoputkellakaan erottaa toisistaan.

Maasta katsottuna toinen tähdistä näyttää aina peittävän toisen. Koska toinen tähdistä on paljon kirkkaampi, niiden yhteiskirkkaus vähenee selvästi, kun himmeä tulee kirkkaan eteen ja peittää sen valon. Valon vaihtelua mittaamalla voidaan laskea muun muassa tähtien läpimitta ja massa.

Opas Algolin tarkkailuun

Stjernekort Algol
© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

MISSÄ JA MILLOIN?

Algol on Perseuksen tähdistön toiseksi kirkkain tähti. Lokakuun alussa keskiyöllä näet Perseuksen horisontin ja taivaanlaen puolivälissä idän suunnalla.

Algolin tähdistä himmeämpi kulkee kirkkaamman editse ja peittää sen valon aina 69 tunnin välein. Silloin Algolin loiste on heikoimmillaan. Näin tapahtuu mm. uudenkuun aikaan 6.10. klo 4.13.

NÄKYVYYS?

Näet Algolin tähdet helposti paljain silmin. Huomaat niiden valon vaihtelun parhaiten, jos vertaat niitä Perseuksen muihin tähtiin. Muutos maksimikirkkaudesta minimiin vie noin viisi tuntia.