Arvoituksellinen tähti vilkkuu syksyn yötaivaalla

TÄHTIOPAS: Kaksoistähti Algol loistaa kirkkaasti tässä kuussa. Parhaiten voit nähdä tämän arvoituksellisen tähden tanssin 13. ja 15. syyskuuta. Et tarvitse edes kiikaria.

Algol

Nyt voit tarkkailla Algolia, jonka kirkkaus aina 69 tunnin välein putoaa 30 prosenttiin ja palaa 10 tunnin kuluttua normaaliksi.

Algol tarkoitti muinaisarabian kielessä paholaista, ja sitä sanotaankin paholaisen tähdeksi.

Algol koostuu kirkkaasta sinivalkoisesta ja himmeästä punaisesta tähdestä.

© MARK GARLICK/Science Photo Library

Algolin vilkkuminen vaivasi astronomeja pitkään, kunnes vuonna 1782 englantilainen John Goodricke huomasi valon vaihtelusta tarkan säännöllisyyden.

Noin sata vuotta myöhemmin selvisi lopullisesti, että Algol on kaksoistähti. Tähdet kiertävät toisiaan niin lyhyillä radoilla, että niitä ei voi kaukoputkellakaan erottaa toisistaan.

Maasta katsottuna toinen tähdistä näyttää aina peittävän toisen. Koska toinen tähdistä on paljon kirkkaampi, niiden yhteiskirkkaus vähenee selvästi, kun himmeä tulee kirkkaan eteen ja peittää sen valon. Valon vaihtelua mittaamalla voidaan laskea muun muassa tähtien läpimitta ja massa.

Opas Algolin tarkkailuun

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Algol (tähtäimessä) on Perseuksen tähdistön toiseksi kirkkain tähti. Syyskuun puolivälissä keskiyöllä näet Perseuksen horisontin ja taivaanlaen puolivälissä idän suunnalla.

    Algolin tähdistä himmeämpi kulkee kirkkaamman editse ja peittää sen valon aina 69 tunnin välein. Näin tapahtuu muun muassa 13. syyskuuta klo 2.43 ja 15. syyskuuta klo 23.31.

  • NÄKYVYYS?

    Näet Algolin tähdet helposti paljain silmin. Huomaat niiden valon vaihtelun parhaiten, jos vertaat niitä Perseuksen muihin tähtiin. Muutos maksimikirkkaudesta minimiin vie noin viisi tuntia.

Lue myös:

Kaksoistähti Algol
Tähdet

Paholaisen tähti leikittelee valolla

2 minuuttia
Tähdet

Nuoret jättitähdet ovat raivanneet kaasut tieltään

1 minuuttia
Tähdet – Miten tähdet syntyvät?
Tähdet

Tähdet – Miten tähdet syntyvät?

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!