Shutterstock
supernova

Amatööriastronomi löysi uuden supernovan: Maan lähin vuosikymmeneen

Galaksissa M101, joka tunnetaan Tuulimyllygalaksina, tähti on kohdannut loppunsa yhdessä kaikkeuden voimakkaimmista räjähdyksistä.

Miljoonien valovuosien päässä on jättiläistähti käyttänyt loppuun polttoaineensa.

Raskaalla tähdellä ei näin enää ollut energiaa, jolla se olisi voinut vastustaa painovoimaa, ja tuloksena oli luhistuminen, joka teki tähdestä suuren vetypommin.

Räjähdys sai tähden galaksin leimahtamaan kirkkaaksi, ja valtava energiapurkaus on nyt havaittu Maasta.

Supernovan havaitsi 19. toukokuuta japanilainen amatööriastronomi Tuulimyllygalaksina tunnetusta M101-galaksista.

Tuulimyllygalaksi on 21 miljoonan valovuoden päässä, ja uusi supernova on siksi lähinnä Maata havaittu supernova vuosikymmeneen.

Vaikka nimen 2023ixf saanut supernova on tähtitieteen mittakaavassa lähellä, on se silti niin kaukana, ettei sen tuhoavaa vaikutusta voi huomata Maasta.

Uudet havainnot Chandra X-Ray -avaruusobservatoriosta osoittavat nimittäin, että supernova voi olla korkeintaan 160 valovuoden päässä aiheuttaakseen vahinkoa Aurinkokunnassamme.

Uusi supernova näkyy välähdyksenä Ison karhun tähdistön Tuulimyllygalaksissa, jonka voi etsiä silmiiinsä käyttäen oppaana Otavan varren ulointa kirkasta Alkaid-tähteä.

Supernovaa ei valitettavasti voi nähdä paljain silmin, mutta kaukoputkella harvinaista ilmiötä pääsee jo tarkastelemaan.

Tähtitieteilijöiden arvion mukaan supernova pysyy näkyvissä seuraavat pari kuukautta.