Outo musta planeetta imee kaiken valon
Tähtitieteilijät ovat havainneet taivaalla omituisen planeetan. Kaasuplaneetta tuntuu imevän kaiken valon, ja siellä vallitsevat äärimmäiset lämpötilat.

Äskettäin tähtitieteilijät havaitsivat kerrassaan kummallisen planeetan, hiilenmustan taivaankappaleen, joka syö melkein kaiken valon.
Planeetan takaisin avaruuteen heijastaman valon määrää kutsutaan albedoksi. Uuden kummajaisplaneetan albedo on niin matala, että planeetta vaikuttaa olevan yksi tummimmista koskaan havaituista taivaankappaleista.
Planeetta heijastaa takaisin vain 6 prosenttia siihen osuvasta valosta.
Planeetalla on yö- ja päiväpuoli
Planeetta WASP-12b on niin sanottu kuuma Jupiter, eli erittäin lähellä emotähteään kiertävä jättimäinen kaasuplaneetta.
WASP-12b-planeetan kierros tähtensä ympäri kestää vain hieman yli vuorokauden.
Musta planeetta kääntää Maan kuun tavoin aina saman puolen kohti tähteään.
WASP-12b-planeetalla on siis päivä- ja yöpuoli, mikä saattaa olla myös selitys sille, että planeetta imee runsaasti valoa.
Päivälämpötila jopa 2 500 astetta
Päiväpuolella lämpötila on hehkuvan kuuma, 2 538 astetta. Se on siis yhtä kuuma kuin pieni tähti, joten useimmat molekyylit eivät voi elää sen pinnalla.
Kuumuuden vuoksi planeetan ympärillä ei myöskään ole pilviä, jotka yleensä heijastavat valoa takaisin avaruuteen. Sen sijaan kaikki valo tunkeutuu planeetan kaasukehään, jonne se imeytyy ja muuttuu lämmöksi.
Yöpuolella lämpötila on vain 1 200 astetta, mikä tarkoittaa sitä, että siellä voi muodostua pilviä.
Useimmat kuumat Jupiterit heijastavat noin 40 prosenttia niihin osuvasta valosta. Siksi löytö antaa tutkijoille uutta tietoa tummista kaasujättiläisistä.