Shutterstock
'Oumuamua avaruudessa

Teorioita 'Oumuamuasta

Tähtienvälisestä avaruudesta saapuneen vieraan arvoitus on saanut uuden käänteen. Kappaleen luultiin koostuvan vedystä. Uusi tutkimus romuttaa teorian, ja huhumylly tuntemattomasta maailmasta tulleesta kulkijasta käynnistyy jälleen.

Mikä 'Oumuamua on?

'Oumuamua on ulkoavaruuden kappale, joka löytyi 19. lokakuuta 2017, kun kanadalainen tähtitieteilijä Robert Weryk tarkkaili taivasta Pan-STARRS-teleskoopilla Havaijilla. Hän luuli ensin, että kyseessä oli vain jälleen uusi asteroidi, mutta pieni valoläikkä käyttäytyi varsin kummallisesti.

Kappale kiiti epätavallisen nopeasti taivaan halki, eikä se näyttänyt seuraavan samanlaista elliptistä rataa kuin Aurinkokunnan muut kappaleet. Robert Weryk oli sattunut katsomaan juuri oikeaa taivaan kaistaletta juuri oikeana ajankohtana, ja hän oli siten ensimmäisenä ihmisenä nähnyt tähtienvälisen kappaleen, joka ei kierrä Aurinkoa eikä muutakaan tähteä.

Salaperäinen avaruuskappale sai virallisen nimen 1I/2017 U1, mutta sitä kutsutaan myös nimellä 'Oumuamua, joka havaijin kielellä tarkoittaa tiedustelijaa.

'Oumuamua teleskoopilla nähtynä

Pieni sinisellä ympyröity valopilkku osoittaa ‘Oumuamuan eri teleskoopeilla nähtynä. ‘Oumuamuan ympärillä on himmeitä tähtiä, jotka näyttävät utuisilta, kun teleskoopeilla seurataan ‘Oumuamuan liikkeitä.

© ESO/K. Meech et al.

'Oumuamua oli jo matkalla pois Aurinkokunnasta, kun se havaittiin, ja laskelmat 'Oumuamuan radasta osoittavat, että se tuli Aurinkokunnan ulkopuolelta ja että se todennäköisesti ei koskaan tule tänne takaisin. Tämä johtuu muun muassa 'Oumuamuan äärimmäisen kovasta vauhdista.

'Oumuamua kiitää nimittäin avaruuden halki 300 000 kilometrin tuntinopeudella, mikä tarkoittaa, että Auringon painovoima ei vangitse sitä eikä se myöskään kierrä ellipsinmuotoista rataa tähtemme ympäri. Sen sijaan 'Oumuamua sinkoutuu ulommas avaruuteen niin sanotulla hyperbolisella radalla.

Oumuamuan suuren nopeuden vuoksi Aurinko ei voi vangita sitä kiertoradalleen.

©

Vauhdikas ‘Oumuamua vain pistäytyi Aurinkokunnassa

Kun asteroidien ja komeettojen keskimääräinen nopeus on 70 000 km/h, ‘Oumuamua on todellinen vauhtihirmu yli 300 000 kilometrin tuntinopeudellaan.

Suuren nopeuden vuoksi ‘Oumuamua ei jäänyt Auringon kiertoradalle vaan jatkoi matkaansa ulos Aurinkokunnasta sen jälkeen, kun Auringon painovoima oli taivuttanut sen rataa. Kuita lukuun ottamatta kaikki Aurinkokunnan kappaleet kiertävät Aurinkoa enemmän tai vähemmän ellipsin muotoisia ratoja pitkin.

Tutkijat olettivat pitkään, että 'Oumuamua on oudosti käyttäytyvä komeetta. Tarkempien havaintojen jälkeen selvisi kuitenkin, ettei 'Oumuamualla ollut komeetalle luonteenomaista komaa eli kaasuhuntua.

Komeetan koma koostuu höyrystyneestä jäästä, joka pallomaisena kehänä ympäröi komeettaa, kun Aurinko lämmittää komeetan jääkylmää pintaa. Kun komeetta havaitaan Maasta, siitä nähdään juuri sen koma.

Tältä pohjalta pääteltiin, että 'Oumuamuan täytyy olla asteroidi. 'Oumuamuan vauhti alkoi kuitenkin yhtäkkiä kiihtyä, kun se lähestyi Aurinkoa, ja se ei sopinut asteroidin kuvaan. Komeettateoria nousi siksi jälleen esiin. Toisin kuin asteroidit komeetat voivat nimittäin kiihdyttää vauhtiaan, kun niiden jäinen pinta höyrystyy. 'Oumuamuan puuttuva koma jäi yhä arvoitukseksi.

Arvoitus oli myös 'Oumuamuan muoto. Kirkkauden vaihtelut viittasivat siihen, että 'Oumuamua on pitkulainen ja noin 10 kertaa niin pitkä kuin leveä. Koskaan aiemmin ei ole havaittu taivaankappaletta, jonka kokosuhteet olisivat tällaiset, ja 'Oumuamua on siksi kaikilla tavoilla ainutlaatuinen.

'Oumuamua avaruudessa

Tutkijoiden mukaan 'Oumuamua on sikarin muotoinen ja useiden satojen metrien pituinen.

© Shutterstock

Teorioita 'Oumuamuasta

'Oumuamua katosi teleskooppien näkökentästä tammikuussa 2018, mutta sikarinmuotoinen taivaankappale askarruttaa yhä tutkijoita, ja hypoteeseja 'Oumuamuan alkuperästä ja olemuksesta ilmestyy tasaisin väliajoin.

Tässä on kolme yleisintä teoriaa:

1. 'Oumuamua on aurinkopurje

Vuonna 2018 astrofyysikko Avi Loeb Harvardin yliopistosta esitti, että 'Oumuamua voi olla keinotekoinen kappale, jonka on luonut jokin älykäs sivilisaatio. Hänen mukaansa 'Oumuamua voisi olla esimerkiksi avaruusaluksen hylätty osa tai eräänlainen aurinkopurje, joka Auringon säteilyn avulla luo työntövoimaa.

Teoria vieraasta sivilisaatiosta saa nyt tukea aivan uudesta tutkimuksesta, joka julkaistiin 17. elokuuta 2020. Astrofyysikot Korean tähtitieteen ja avaruuden tutkimuslaitoksesta ovat sitä mieltä, että ’Oumuamua ei voi olla luonnollisten voimien aikaansaannosta, koska siltä puuttuvat koma ja pyrstö.

Korealaiset astrofyysikot perustelevat asiaa niin, että 'Omuamua ei ole voinut muodostua – ei kokonaan eikä osittain – vetymolekyyleistä (H2), kuten jotkut tutkijat ovat esittäneet. Se johtuu korealaisten mukaan siitä, että H2-kappaleet kulkiessaan synnyinpaikaltaan esimerkiksi toiseen aurinkokuntaan tuhoutuvat matkalla. Niiden tuhoksi koituvat kaasu ja pöly sekä kosminen ja tähtienvälinen säteily – ja lopuksi vielä terminen sublimoituminen, jossa kiinteässä muodossa oleva kappale muuttuu kaasuksi.

Toiset tutkijat eivät kuitenkaan pidä teoriaa avaruusolioista uskottavana. Heidän mielestään 'Oumuamua on hyvin kummallinen mutta silti luonnon muovaama kappale.

Tähdet liikuttavat valopurjetta eteenpäin

Valo työntää periaatteessa kaikkea, ja jos kappale on tarpeeksi kevyt, työntö voi riittää kuljettamaan sitä avaruudessa. Nasa ja muut avaruusjärjestöt ovat kauan kehittäneet aurinkopurjetta hyödyntäviä luotaimia. Ehkä ‘Oumuamua on vieraan aluksen valopurje.

Josh Spradling/The Planetary Society & Shutterstock

Laserit lähettävät aluksen liikkeelle

Aurinkopurjealukselle antavat alkuvauhdin kotiplaneetan voimakkaat laserit. Fotoneiksi kutsutuista hiukkasista koostuva valo työntää purjetta kevyesti, mutta puuttuvan ilmanvastuksen takia alus kiihdyttää avaruudessa ja voi saavuttaa hyvin suuren nopeuden.

Josh Spradling/The Planetary Society & Shutterstock

Säteilypaine vie eteenpäin

Aurinkopurje saa työntöapua paikallisilta tähdiltä. Alus voi muuttaa suuntaansa kääntämällä purjetta niin, että valo osuu purjeeseen eri kulmassa. Kun aurinkokennot tuottavat navigaation vaatiman sähkön, alus voi kulkea tuhansia vuosia ilman polttoainetta.

Josh Spradling/The Planetary Society & Shutterstock

Purjeen pitää olla ohut ja kestävä

Heikkovoimaiset valohiukkaset pystyvät kuljettamaan alusta vain, jos purje on valmistettu erittäin kevyestä materiaalista, jonka paksuus on ehkä noin sadasosa tulostuspaperin paksuudesta. Avaruusjärjestöjen suunnittelema purje perustuu muovikalvoon ja alumiiniin.

Josh Spradling/The Planetary Society & Shutterstock

2. 'Oumuamua on aktiivinen asteroidi

Keväällä 2020 kansainvälinen tutkijaryhmä esitti, että 'Oumuamua on voinut muodostua, kun tähti on repinyt suuremman kappaleen palasiksi. Tietokonesimulaatioiden mukaan tähden vuorovesivoimat voivat nimittäin hajottaa kappaleen pitkulaisiksi kappaleiksi, jotka muistuttavat juuri 'Oumuamualle luonteenomaista sikarimuotoa.

Teoria voi myös selittää sen, että 'Oumuamuan vauhti kiihtyy.

Jos 'Oumuamua olisi irronnut isommasta kappaleesta, sen useimmat nestemäiset aineet, esimerkiksi vesi, olisivat höyrystyneet läheisen tähden kuumuudessa. On kuitenkin mahdollista, että jäljelle olisi jäänyt vettä, joka olisi säilynyt 'Oumuamuan syvemmissä kerroksissa. Ja kun 'Oumuamua sitten lähestyi Aurinkoa, Auringon lämpö olisi voinut riittää höyrystämään 'Oumuamuan vesivarastot ja kappale olisi siitä saanut lisävauhtia etenemiseensä.

Tutkijat kutsuvat siksi 'Oumuamuaa aktiiviseksi asteroidiksi.

3. 'Oumuamua on avaruuden jäävuori

Kesäkuussa 2020 yhdysvaltalaiset tutkijat Chicagon ja Yalen yliopistoista esittelivät uuden teorian, jonka mukaan 'Oumuamua ei ole komeetta, ei asteroidi eikä vieraiden olioiden aurinkopurje vaan jäätynyt kimpale vetyä, eräänlainen avaruusjäävuori.

Hypoteesi perustuu sublimoitumiseen, joka kemian käsitteenä tarkoittaa aineen muodonmuutosta suoraan kiinteästä kaasuksi.

Kun jäätynyt vety muuttuu kiinteästä kaasumaiseksi, esimerkiksi lämmön vaikutuksesta, seurauksena voi olla sellainen kiihtyminen, jollainen havaittiin 'Oumuamualla. Lisäksi kiihtymistä ei ehkä nähdä teleskoopeilla, koska vedyn sublimoituminen ei tuota eikä heijasta valoa. Tutkijat arvelevat tämän olevan syy, miksi 'Oumuamuan kiihtymisestä ei ole havaittu näkyviä merkkejä.

Myös 'Oumuamuan muoto voi selittyä sublimoitumisesta, koska prosessi murentaa hitaasti sen ainetta ja muodostaa ohuen ja pitkulaisen muodon. Teorian esittäneet tutkijat vertaavat 'Oumuamuaa saippuaan, joka on aluksi neliskulmainen mutta joka ohenee ja suippenee sitä mukaa kuin sitä käytetään.

'Oumuamua saattaa tutkijoiden mukaan olla muodostunut niin sanotusta galaktisesta molekyylipilvestä, joka sisältää muun muassa jäätynyttä vetyä ja josta myös tähdet saavat syntynsä.

Sonde moet ‘Oumuamua een bezoek brengen
© Shutterstock & claus lunau

Tutkijat aikovat lähettää luotaimen 'Oumuamuaan

Siinä missä Aurinkokunnan planeetat, asteroidit ja komeetat kiertävät täsmällisesti Aurinkoa elliptisillä radoillaan, tähtienvälinen kappale 'Oumuamua pyyhälsi Aurinkokunnan halki vuonna 2017 ja lähestyi Saturnusta matkallaan ulos Aurinkokunnasta.

Brittiläisen insinööriryhmän tuoreiden laskelmien mukaan on teoriassa mahdollista antaa luotaimelle niin kova vauhti, että se saisi kaukaisen vieraan kiinni parin vuosikymmenen kuluessa.

Hanke on saanut nimen Project Lyra.

  • Nopeus: 55,6 km/s
  • Laukaisu: 2033?
  • Saapuminen 'Oumuamuan luo: 2052?