Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian mukaan kappaleessa, johon kohdistuu erilainen painovoimavaikutus kuin meihin, aika kuluu eri tavalla. Ilmiö tulee esiin esimerkiksi satelliittien kelloissa.
Einsteinin erityisen suhteellisuusteorian mukaan aika kuluu hitaammin – meidän näkökulmastamme tarkasteltuna – kappaleessa, joka liikkuu meihin nähden.
Katsottuna galaksista, joka liikkuu melkein valon nopeudella suhteessa kosmiseen taustaan, kaikkeus näyttää siksi huomattavasti nuoremmalta kuin katsottuna muista kaikkeuden osista.
Galaksi on voinut esimerkiksi syntyä, kun maailmankaikkeus oli ollut olemassa miljardi vuotta, ja sen jälkeen – muiden galaksien kanssa painovoiman kautta tapahtuneen energianvaihdon vuoksi – kiihdyttää vauhtinsa 99 prosenttiin valon nopeudesta.
Maapallolla olisi tällä välin kulunut 12,8 miljardia vuotta, mutta vauhtiaan kiihdyttäneessä galaksissa aikaa olisi kulunut vain 1,8 miljardia vuotta.
Kun galaksin ja sen asukkaiden nopeus hidastuu suhteessa kosmiseen taustasäteilyyn, he kokevat meidän tavoin olevansa maailmankaikkeudessa, joka on 13,8 miljardia vuotta vanha.