Energia laajentaa maailmankaikkeutta
Jo pitkään on ollut selvää, että universumi laajenee kiihtyvällä nopeudella. Tämä tarkoittaa sitä, että avaruudessa on jokin tuntematon voima, joka vaikuttaa painovoimaa vastaan ja etäisyyden kasvaessa lopulta kumoaa sen.
Arvoituksellisesta tekijästä käytetään nimitystä pimeä energia, koska sen luonnetta ei tunneta. Sen osuudeksi maailmankaikkeuden aineesta ja energiasta on laskettu noin 70 prosenttia.
Yhtä aikaa 5 000 kaukaisen galaksin valoa seuraavan teleskoopin ansiosta viidessä vuodessa saadaan tietoa lähes 30 miljoonan galaksin nopeudesta.
Teleskooppi pystyy vangitsemaan valoa niinkin kaukana kuin 11 miljardin valovuoden päässä Maasta sijaitsevista tutkimuskohteista.
Suunnitelmien mukaan DESI on valmis palvelemaan hanketta keväällä 2019. Tutkimustuloksista syntyy kaikkien aikojen tarkin kolmiulotteinen esitys universumista.
Laajenemisen vauhti muuttuu
Alkuräjähdyksestä 13,7 miljardia vuotta sitten alkunsa saanut maailmankaikkeus on kasvanut eri tahtia.
Kurkista tuntemattomaan
Maailmankaikkeuden laajenemista et voi nähdä kiikarilla, mutta sillä pääset tarkkailemaan esimerkiksi Kuuta, Saturnuksen renkaita tai Jupiteria. Juuri nyt tarjolla on täydellinen aloituspakkaus tähtitaivaan tarkkailusta kiinnostuneelle. Siinä on:
- Laadukas kiikari, jolla voit tutkia Aurinkokuntaa.
- Opas tähtitaivaan tapahtumiin vuonna 2018, jotta tiedät, mihin suuntaan ja milloin taivasta kannattaa tähyillä.
- Kiehtova Kuu -oppaan – digitaalisen erikoisnumeron, joka keskittyy Maan kiertolaisen.
- Kaksi Tieteen Kuvalehteä, jotka antavat lisävinkkejä taivaan tapahtumista.
Voit esimerkiksi suunnata kiikarin kohti Joutsenen tähdistöä, jossa kaksi tähteä törmää toisiinsa ja räjähtää punaisena novana noin vuonna 2022. Voit tarkkailla ilmiötä Mitilux-kiikarilla.
PÄÄSET TARJOUKSEEN TÄSTÄ