Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näkyykö alkuräjähdys?

Onko nykyisillä Maassa sijaitsevilla tai avaruudessa kiertävillä teleskoopeilla mahdollista nähdä jälkiä alkuräjähdyksestä?

Shutterstock

Tavallaan alkuräjähdyksen voi nähdä. Koska maailmankaikkeus laajenee koko ajan, sen ikä voidaan määrittää näkyvissä olevasta valosta. Mittauksien mukaan vanhin avaruudessa kulkeva valo on lähtenyt matkaan 13,7 miljardia vuotta sitten.

Aivan alkuräjähdykseen asti ei nähdä, koska heti sen jälkeen maailmankaikkeus oli niin kuuma, että kaikki aine oli läpinäkymätöntä plasmaa.

Valo ilmaantui vasta alkuräjähdyksen jälkeen

Vasta 379 000 vuotta alkuräjähdyksen jälkeen positiivisesti varautuneisiin vety- ja helium­ytimiin tarttuivat negatiivisesti varautuneet elektronit ja niistä tuli neutraaleja atomeja.

Planck-satelliitin kartta kosmisesta taustasäteilystä näyttää, millainen universumi oli 379 000 vuoden ikäisenä. Punaiset kohdat ovat 0,0002 astetta lämpimämpiä kuin siniset.

© Planck Collaboration/ESA

Tämä niin sanottu rekombinaatio tekimaailmankaikkeuden läpinäkyväksi, ja fotonit eli valohiukkaset pääsivät liikkumaan. Varhaisten fotonien valo on ajan mittaan muuttunut lyhyt­aaltoiseksi mikroaaltosäteilyksi, joka muodostaa niin sanotun kosmisen taustasäteilyn. Sitä tulee kaikkialta avaruudesta.

Kosmisen taustasäteilyn pohjalta on laadittu kartta varhaisesta maailmankaikkeudesta.

Kosmista taustasäteilyä havainnoidaan Euroopan avaruusjärjestön Esan ja Nasan yhteisellä Planck-satelliitilla.

Lue myös:

Ihminen

Tutkijat: Uusi lääke nollaa jetlagin

9 minuuttia
Muisti

Treenaa aivojasi: Muisti

13 minuuttia
auto salama
Salamat

Onko auto ukonilmalla turvallinen paikka?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota