Näin asteroidi nimetään

Mathilde, Eros ja (486958) 2014 MU69 – asteroidien ja komeettojen nimet saattavat kuulostaa kummallisilta. Lue tästä, miten tähtitieteilijät nimeävät löytämänsä taivaankappaleet.

© Shutterstock

Ympärillämme lentää miljoonia asteroideja ja komeettoja. Joka kerta, kun tähtitieteilijät havaitsevat teleskoopissaan valon uudesta taivaankappaleesta, heidän pitää keksiä sille nimi.

Avaruudessa kiitävien kappaleiden nimeäminen on tiukasti säänneltyä, jotta yksikään sadan kilon painoinen kivi ei pääse vauhdissa unohtumaan.

Nimi paljastaa löydön ajankohdan

Esimerkiksi (486958) 2014 MU69 on sen taivaankappaleen nimi, jonka ohi avaruusluotain New Horizons seuraavaksi lentää.

Nimi saattaa vaikuttaa mielivaltaiselta numerosarjalta, mutta jos se jaetaan osiin, pystyt erottamaan nimestä samat asiat kuin tähtitieteilijätkin.

486958 luokittelee kappaleen tuhansien joukosta. Kyseessä on asteroidi numero 486958, jonka Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU on hyväksynyt.

2014 paljastaa, minä vuonna tähtitieteilijät ensi kerran havaitsivat kappaleen olemassaolon.

M: Tähtitieteilijät jakavat vuoden puolikkaisiin kuukausiin. A tarkoittaa kappaletta, joka on havaittu 1.–15. tammikuuta, B tarkoittaa ajanjaksoa 16.–31. tammikuuta jne.

Kirjainta I ei kuitenkaan käytetä, koska se muistuttaa liiaksi numeroa 1. New Horizonsin seuraava päämäärä on siten havaittu kesäkuun loppupuoliskolla – siitä kirjain M.

U: Puolen kuukauden, siis noin 15 vuorokauden, kuluessa löydetyt kohteet saavat vielä yhden kirjaintunnuksen sen mukaan, missä järjestyksessä ne on nähty. Ensimmäinen saa kirjaimen A ja niin edelleen. Tässä on siis kyseessä numero 20.

69: Kun tähtitieteilijät ovat löytäneet 25 asteroidia puolessa kuukaudessa, he ovat käyttäneet kaikki kirjaimet (A–Z) ja aloittavat aakkoset alusta. Seuraava asteroidi saa tunnuksensa loppuun numeron – ensimmäinen saa numeron 1, toinen numeron 2 jne.

Vuonna 2014 M-kirjaimen ilmaisemalla kesäkuun loppupuoliskolla oli siis aloitettu aakkosten alusta 69 kertaa ennen kuin löytyi tämä kappale – numero 1745 kyseisen ajanjakson kuluessa.

Taivaankappaleet saavat myös persoonallisempia nimiä tietyn järjestelmän mukaan, joka löytyy täältä, kun taas selitys sellaisiin nimiin kuin Jupiter, Mars ja Maa on täällä.